sjednica u sarajevu

Glavni odbor SDA dao punu podršku Bakiru Izetbegoviću

Glavni odbor SDA
10.03.2017.
u 19:11

Glavni odbor SDA na današnjoj sjednici u Sarajevu pozdravio je činjenicu da je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za povredu Konvencije o genocidu.

Smatraju da je to pitanje povijesne istine i pravde, pitanje morala i dostojanstva, i obveza prema žrtvama od koje nitko nije imao pravo odstupiti.

- To što je Međunarodni sud bez valjanog obrazloženja i pozivanja na vlastiti statut i pravila onemogućio dostizanje pravde nije sramota BiH već međunarodnog suda i međunarodne pravde uopće - poručuju iz SDA.

Time je, dodaju, Međunarodni sud drugi put pokazao da nema snage da označi pravog krivca i pravim imenom nazove događaje u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Istina je, zaključeno je na sjednici Glavnog odbora, da je u cijeloj BiH izvršen genocid i da je za to odgovoran Miloševićev režim.

Glavni odbor SDA dao je punu podršku članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i s indignacijom odbacio napade "kalkulanata i političkih licemjera" koji bi, mišljenja su, bili još žešči da žalba nije podnesena.

- Predsjednik Izetbegović je uradio sve što je mogao, trebao i morao uraditi u nastojanju da se dostigne istina i pravda. SDA i predsjednik SDA nikada neće odustati od tih nastojanja - naglašeno je.

Pozivaju sve političke stranke i političare da prestanu zlouporabljavati pitanje revizije tužbe i koristiti ga kao izgovor za blokadu rada državnih institucija.

- Podsjećamo sve političke aktere da je funkcioniranje institucija BiH i sudjelovanje u njihovom radu prvorazredna daytonska obveza, a sve suprotno tome predstavlja kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma - rečeno je na sjednici.

Glavni odbor SDA pozdravlja izjavu visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da je BiH postigla značajan napredak na putu prema EU.  

GO SDA je osudio fizički napad na državne dužnosnike stranke koji se dogodio 29. siječnja ove godine u Srebrenici.

U povodu podizanja optužnice protiv potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića te generalnog tajnika Amira Zukića GO SDA očekuje da pravosudne institucije urade svoj posao profesionalno, objektivno i nepristrasno, u skladu sa svojim pravima, obvezama i odgovornostima.

- Poštujući princip presumpcije nevinosti sve do konačne presude, očekujemo da će se tijekom postupka dokazati njihova nevinost - naglašeno je na sjednici GO SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?