izbjegavajte ih

Ove navike prilikom kuhanja mogu biti opasne

kuhanje
18.05.2024.
u 12:15

Nemoguće je prepoznati opasne bakterije po izgledu ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Kako bi to izbjegla drži se sljedećih pravila prilikom pripreme hrane kod kuće i izbjegavaj ovih osam čestih grešaka, piše miss7zdrava.24sata.

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi
Raspon temperature koji se smatra rizičnim za čuvanje hrane je negdje od 5 ° C do 60 ° C. Na ovim temperaturama štetne bakterije iz hrane mogu brzo rasti. Zbog toga meso uvijek trebate odmrzavati samo u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici.

Pranje sirovog mesa
Imamo ideju da kad nešto isperemo to i očistimo, međutim to nije točno u slučaju mesa. Pranje sirove peradi, govedine, svinjetine, janjetine ili teletine prije kuhanja stručnjaci ne preporučuju. Razlog za to je što se bakterije iz mesa mogu lako proširiti na druge proizvode, površine i pribor.

Pustiti hranu da se ohladi prije nego što je pospremiš u hladnjak
Ovo je pravilo nastalo iz istog razloga kao što je odmrzavanje mesa vani. loše bakterije brzo rastu dok na temperaturama od 5 ° C do 60 ° C. Zato može biti stvarno opasno ostavljati kvarljive proizvode izvan hladnjak više od sat vremena ili dva.

Probati hranu da vidiš je li pokvarena
Nemoguće je prepoznati opasne bakterije bilo po obliku ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Kako bi to izbjegla, izbaci sve proizvode ako sumnjaš da su pokvareni.

Jesti sirovo tijesto
Nikad ne smiješ jesti sirova jaja u bilo kojem obliku. Velika je mogućnost da sadrži bakterije poznate kao salmonela, što je prilično opasno za ljude. Štoviše, ne pokušavaj jesti sirovo tijesto, čak ni bez jaja, jer brašno može nositi E. coli što može izazvati različite infekcije.

Ne dovoljno toplinski obrađeno meso ili riba
Hrana se smatra sigurnom samo ako je toplinski obrađena na određenoj temperaturi jer je to najbolji način da se osigura nestanak svih bakterija. Kako bi bila sigurna je li hrana dovoljno skuhana možeš koristiti termometar posebno namijenjen za tu svrhu.

Kuhati s neopranim rukama
Bakterije žive na svim površinama, čak i na našim rukama. Zamisli koliko stvari dodirneš tijekom dana, a kada počneš kuhati bez pranja ruku, sve te bakterije možeš prenijeti u svoju hranu. I ne zaboravi oprati ruke i kad završiš s kuhanjem.

Izlagati med visokim temperaturama
Prema istraživanjima, izlaganje meda visokim temperaturama može dovesti do smanjenja njegove kvalitete i može dovesti do povećanja nekih kancerogenih spojeva. Tako je, na primjer, bolje ne dodavati med u čaj ili tople obroke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?