"Hajdemo u planine jer tamo nema zime"..., kao što kaže pjesma Bijelog dugmeta

Domaći i strani turisti "okupirali" planine i skijališta u BiH, iako su cijene veće, traži se slobodno mjesto

16.01.2024.
u 18:05

Skijaška sezona na nekim planinama već je počela, dok na drugima ipak još uvijek nisu stvoreni uvjeti za njezino otvaranje.

Na mnogim bosanskohercegovačkim skijalištima diljem zemlje počela je sezona skijanja i ove turističke destinacije već se poprilično pune domaćim i stranim gostima. Sudeći prema prvim informacijama, ova sezona mogla bi nadmašiti sva očekivanja i biti jedna od boljih. Ljubitelji skijanja dočekali su svojih pet minuta, piše Večernji list BiH.

Planine u BiH prekrivene su snijegom. Skijaška sezona na nekim planinama već je počela, dok na drugima ipak još uvijek nisu stvoreni uvjeti za njezino otvaranje.

Jahorina i Bjelašnica

Olimpijska ljepotica Jahorina i ove je godine prva otvorila ski-sezonu, no skijaše su na ovoj planini dočekale nešto više cijene karata u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ni to nije prepreka za sve ljubitelje skijanja koji dolaze u BiH, pa se posebice za novogodišnje praznike, a i poslije, tražio krevet više. Uglavnom je sve rezervirano na bh. planinama. U prvoj polovini siječnja, kada se najveći broj turista odlučuje za skijanje, dnevni ski-pass na Jahorini za odrasle košta 44 eura (86 KM), a šestodnevni 191 euro (373 KM). Za djecu je u tom razdoblju cijena 37,50 eura (73 KM) odnosno 161,50 eura (316 KM). Izvan tog "udarnog" dijela sezone karte su jeftinije za oko 10 posto, dok tijekom cijele sezone osobe starije od 75 godina imaju pravo na besplatno skijanje. Nedugo nakon Jahorine i Bjelašnica je službeno otvorila vrata skijašima. Planine Bjelašnica, Igman, Trebević i Jahorina ipak su tijekom zimske sezone posebna atrakcija za odmor posjetiteljima i turistima iz zemalja regije, ali i drugih dijelova Europe. Olimpijska planina Bjelašnica ovih je dana prepuna i domaćih i stranih turista. Mnogo je toga urađeno na Bjelašnici u cilju poboljšanja turističke sezone. Napravljene su pristupne ceste, napravljena je infrastruktura koja vizualno daje olimpijskoj ljepotici njezin identitet i vraća joj olimpijski duh, a poboljšani su i uvjeti za neskijaše kako bi i oni uživali u čarima ove bh. planine. Direktor Turističke zajednice Sarajevo Haris Fazlagić istaknuo je da je najvažnije da je pao snijeg i da je došla prava zima. Iz Turističke zajednice SŽ-a navode da su oboreni svi dosadašnji rekordi dolazaka i noćenja turista. Tijekom 2023. godine u Sarajevskoj županiji zabilježen je najveći broj dolazaka i noćenja turista u odnosu na sve prethodne godine te su, očekivano, oboreni svi dosadašnji statistički rekordi. Tijekom cijele 2023. godine zabilježena su 665.593 dolaska i 1,487.477 noćenja u Sarajevskoj županiji.

Kupres i sezona

Naime, nova skijaška sezona u Sportsko-rekreacijskom centru Adria Ski na Čajuši u Kupresu u subotu je otvorena za sve ljubitelje zimskih sportova, potvrdio je za Fenu član uprave tog centra Ivan Bagarić. - Ovih su dana, uz buru koja je ohladila zrak i vodu te temperaturu zraka koja je pala ispod 60 posto, stvoreni povoljni uvjeti za dodatno umjetno osnježivanje putem vodenih topova koje ovaj centar posjeduje, čime je jedna od staza s dvosjedom stavljena u funkciju - ističe Bagarić. Naglasio je kako se počelo i s osposobljavanjem druge staze pod nazivom "Vuk" s uporabom četverosjeda te da će i ona ubrzo biti stavljena u funkciju. Bagarić napominje i da će u ovom rekreativnom centru topovi za dodatno osnježivanje raditi do kraja sezone. Na otvaranju ovogodišnje sezone uglavnom su skijaši iz BiH i Dalmacije. Inače, skijaši u Adri Ski mogu uživati na više od 13 kilometara odlično pripremljenih skijaških staza s pet ski-liftova. Sve staze su međusobno povezane i udaljene nekoliko desetaka metara od središnjeg kompleksa hotela. Ovo skijalište trenutačno raspolaže s pet ski-liftova, četverosjedom u dužini od 1850 metara, jednim dvosjedom u dužini od 980 metara, dvije "sidro" vučnice u dužini od 1080 i 1150 metara te jednim baby liftom dužine 300 metara. - Dnevna karta za odrasle je 40 KM (21 euro), dok je za djecu 28 KM (14,50 €). Kada je riječ o poludnevnim kartama, za odrasle one iznose 28,50 KM (15 €), a za djecu 23 KM (12 €). U ponudi imamo i sezonske karte koje za odrasle osobe iznose 555 KM (286 €), dok su za djecu 396,50 KM (104,50 €), a tu su u ponudi i karte za više dana - kaže nam Bagarić. Provjerili smo i kakvo je stanje na Blidinju, ima li snijega te kada se mogu očekivati prvi skijaši. - Snijega još nemamo u dovoljnim količinama da bismo mogli otvoriti sezonu, ali nadamo se da će se uskoro stvoriti uvjeti - kazao je Tomislav Zelenika, jedan od zaposlenika na ski-stazi. Dok su krajem prošle godine uglavnom brojali gubitke, vlasnici turističkih biznisa na Vlašiću sada zadovoljno trljaju ruke, piše Fena. Snijeg je, istina u manjim količinama, napadao, ali uz dovoljne količine umjetnog snijega iza njih je prvi uspješan vikend u ovoj godini. Uvjerljivo najveći broj turista koji su se zatekli na ovoj bh. planini u ovom razdoblju tradicionalno dolazi iz susjedne Republike Hrvatske. Zvonimir Šarić iz Slavonskog Broda dio je skupine od 60-ak skijaša koji gotovo 10 godina tradicionalno dolaze na ovu bh. planinu u drugom tjednu godine. - Ovo nam je već osma godina na Vlašiću. Ove godine oborili smo rekord po broju skijaša, ukupno nas je došlo 57. Oko 30 posto nas skija, ostali su u šadrvanu i pripremaju nam okrjepu kad se vratimo umorni sa skijanja - rekao je Šarić. Mario Stasiuk iz Slavonskog Broda posebno je zadovoljan ugostiteljskom i gastronomskom ponudom Vlašića.

Ponuda na Vlašiću

- Dolazimo se, prije svega, družiti, a nakon toga odraditi nekakve mini pripreme na snijegu. Zadovoljni smo smještajem, cijenama, stazama i svime što očekujemo kad dođemo na Vlašić. Ćevapi su dobri, kakvi će biti bosanski ćevapi nego dobri. Sve pohvale za gastronomsku ponudu - rekao je Stasiuk. Marijan Karlović iz Vinkovaca na Vlašiću je prvi put. - Iako imam 10 godina skijaškog iskustva, ove godine sam prvi put na Vlašiću. Ovdje nas je privukao jeftin smještaj, zasad je sve u redu, nismo se polomili, sve je da ne može biti bolje - kazao je Karlović. Tradicionalni dio vlašićke ponude je i narodna medicina od biljaka s područja ove bh. planine. Aldina Gromila gostima godinama prodaje razne narodne lijekove. - Najviše traže naš vlašićki čaj i zeleni med. Ljudi to uzimaju prevencije radi, za imunitet sirup, med i tako - rekla je Gromila. Dino Korugić, voditelj hotela Sunce, kazao je kako su se, unatoč otkazivanjima za vrijeme novogodišnjih praznika, s povratkom snijega masovno vratili i skijaši. Za sve goste planine za iduću sezonu najavili su i iznenađenje - postavljanje dugo očekivanog lifta četverosjeda, koji zbog pravne bitke oko vlasništva nad zemljištem nekoliko godina čeka na montažu. Goran Šarić, vlasnik poduzeća koje se bavi vertikalnim transportom na Vlašiću, najavio je u iduće dvije godine otvaranje 12 km novih skijaških staza. - Imamo spreman projekt, imamo odobrena kreditna sredstva. Četverosjed bi trebao biti postavljen sljedeće sezone. Imamo i trosjed koji je planiran na vrhovima Pavo i Čavo, do iduće godine će biti spreman i odmah godinu poslije toga postavljamo i trosjed, čime bismo dobili novih 12 km skijaške staze - rekao je Šarić. Uređene staze za skijanje, moderne žičare, profesionalno održavanje staza za skijanje, raznovrsna ponuda smještajnih kapaciteta samo su neki od razloga za zimovanje u Bosni i Hercegovini. No, budući da su ove godine snježne pahulje "zakazale", brojni su iz BiH, ali i iz Hrvatske, krenuli put europskih skijališta. Kako je pokazalo istraživanje portala MojPosao, čak dvije trećine Hrvata (69%) planira odlazak na zimovanje i/ili putovanje ove zime, a više od polovine (53%) to planira učiniti više puta tijekom zimske sezone.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije