nakon sastanka državne koalicije

Čović: Dom naroda mora profunkcionirati, nadam se da ćemo za nekoliko dana imati suca u Ustavnom sudu

Fena
13.05.2024.
u 21:53

Nadam se da ćemo za nekoliko dana imati sucau Ustavnog suda. U svakom slučaju tražimo rješenja. U narednih sedam do 10 dana ćemo imati sastanak - naveo je Čović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka državne koalicije je kazao kako je njegov jedini cilj bio da se pregovarački proces koji se prividno otvorio sa EU, stvarno otvori.

- To je naša obveza. Ove operativne prepreke, a proračun je jedna od njih. O njemu pričamo šest mjeseci. Dogovorili smo ga davno, sadržajno i suštinski. Bilo je i pojedinih uvjeta, koje smo dogovorili između sebe. Možda ćemo sutra još jednom sjesti da to pojasnimo, jer ima nekih nesporazuma, ali sve smo odluke donijeli oko toga. Osobno smatram, da ako želimo pristupiti sredstvima, bez proračuna ne možemo to raditi. Nevezano i za ta sredstva, kao parlamentarna većina smo trebali to uraditi prije šest mjeseci - rekao je Čović, prenosi Avaz.

Dodao je kako će HDZ uraditi sve da nema nijedne prepreke da proces približavanja EU dinamiziramo, posebno u vremenu kada za nas nitko neće biti zainteresiran.

- Prošli tjedan smo imali razgovore s predsjednicom EK vezano za izbore za Europski parlament. Oni će se održati sljedeći mjesec i trebat će neko vrijeme da se to uspostaviti i kadrovski profunkcionira. Za to vrijeme mi ne smijemo stajati. Osobno smatram da trebamo jednom u sedam dana sjediti i pokušati te teme prebirati, umorit ćemo se od onih koje nas opterećuju, a dogovarati one koje mogu osigurati normalan način funkcioniranja. Na Vijeću ministara možemo normalno raditi osim par tema, koje redovito skidamo, a to su Izborni zakon i zakon o sudovima. Trebamo javnost informirati o čemu pričamo, da se vidi da nitko nikog ne može prevariti. Dom naroda nažalost ne funkcionira, mora profunkcionirati, sve što prođe Vijeće minsitara mora proći i Dom naroda - kazao je Čović.

Podsjetio je kako je SDA zadnji put blokirala procese i stvorila ambijent u kojem više nema nitko potrebu sazivati sjednice. 

- Sjednice se moraju sazivati, jer na taj način mi pokazujemo da smo partner EU i da sami donosimo odluke. Nemamo pravo tražiti od visokog predstavnika da ništa nameće. Bez zakonodavne vlasti smo taoci ambijenta u kojem živimo. Nadam se da ćemo za nekoliko dana imati suca u Ustavnom sudu. U svakom slučaju tražimo rješenja. U narednih sedam do 10 dana ćemo imati sastanak - naveo je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije