SKANDALOZNO

Beograd blaženog Alojzija Stepinca nazvao ratnim zločincem, reagirao hrvatski ministar Kovač

SKANDALOZNO B
24.06.2016.
u 09:30

Nakon što je Vlada Srbije opozvala šefa svoje misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu Duška Lopandića, i to zbog propusta vezanih za izložbu o Alojziju Stepincu, oglasilo se i tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

Uz to što su Srbiji zasmetali izložba i njezin slogan „Kardinal Stepinac – apostol nade i ljubavi prema Bogu i ljudima”, u današnjem je priopćenju ministarstvo kardinala nazvalo – ratnim zločincem, prenosi HRT.

“Građani Srbije moraju znati da veleposlanik Lopandić i naša misija u EU-u nisu uopće obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova i niijedno drugo državno tijelo u Srbiji o organiziranju izložbe o ratnom zločincu Stepincu, koji je osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u fašističkoj ustaškoj NDH”, stoji, među ostalim, u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Na službeno priopćenje srbijanskog ministarstva reagirao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač nazivajući takav rječnik neprihvatljivim i nedopustivim. Kovač ističe da Hrvatska želi dobrosusjedsku suradnju u europskom duhu, a to isključuje komunističku i nacionalističku retoriku te iskrivljavanje činjenica. “Takav rječnik je neprihvatljiv i nedopustiv.”, poručio je Kovač.

HSP AS reagirao je oštrim priopćenjem.

“Predstavnici vlasti Republike Srbije ponovno su na najbrutalniji način uvrijedili cjelokupan hrvatski narod izravno nazvavši blaženog kardinala Alojzija Stepinca ratnim zločincem. Za HSP AS ova će konstatacija uvijek biti čin provokacije i negiranja povijesnih događaja, ali i unaprijed smišljenog vrijeđanja hrvatskog nacionalnog bića s obzirom na to da gotovo svaki hrvatski dom ima sliku blaženog Alojzija Stepinca, a svi vjernici ga jednako tako nose u srcu i u njemu nalaze utjehu, snagu, potporu i vjeru”, navodi se u priopćenju HSP-a AS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije