zbog ekonomske krize

ArcelorMittal Zenica: Privremeno prekinut rad pogona zbog velikog pada tražnje

 ArcelorMittal Zenica
20.05.2020.
u 11:01

Zbog velikog pada tražnje prouzročenog ekonomskom krizom, bilo je nužno privremeno obustaviti rad pogona u ArcelorMittalu Zenica, priopćeno je iz ove kompanije.

Iz Uprave Kompanije podsjećaju kako se cijeli svijet, uključujući Bosnu i Hercegovinu, suočava s neviđenom ekonomskom krizom prouzročenom pandemijom virusa COVID-19, kao i da je nesporno da se BiH, zajedno s mnogim europskim zemljama, suočava s recesijom, te kako pad ekonomije iznosi najmanje 3,5 posto.

- Već smo svjedoci zatvaranja mnogih tvrtki, gubitka radnih mjesta i pada proizvodnje i usluga, što je prouzročeno drastično smanjenom potražnjom za gotovo svim vrstama robe. Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utječe na našu održivost - navodi se u priopćenju.

Iz ArcelorMittala Zenica, također, navode kako su od početka godine do ožujka radili punim kapacitetom i sigurno, kao i da su poduzeli mnogo mjera kako bi tijekom pandemije zaštitili ljude i na taj način zaštitili poslovanje, te da je, osim niza dodatnih preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa, oko 500 njihovih zaposlenika radilo od kuće ili bilo u pripravnosti, bez smanjenja plaća.

Kako bi proizvodnja bila u skladu s tražnjom, Uprava Kompanije je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. svibnja.

Kako se nadalje navodi, Uprava Kompanije poduzela je sve moguće mjere kako bi smanjila troškove na svim razinama, osim u oblasti zdravlja i zaštite na radu, pregovarajući o boljim cijenama s svojim dobavljačima i pokušavajući postići određeno snižavanje cijena električne energije i plina.

- Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu kako ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža - navodi se.

Uprava Kompanije, istovremeno, podsjeća kako je od početka novonastale krize obavještavala Sindikat ArcelorMittal Zenica o svim poslovnim izazovima i aktivnostima na njihovom prevazilaženju, računajući na njihovo razumijevanje i podršku.

- U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25 posto radnika Kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10 i 20 posto. Ostalih 75 posto radnika bilo bi u potpunosti izuzeto od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog - navode iz Uprave.

Stoga je Uprava Kompanije bila prisiljena uvesti mjeru privremenog prekida rada, kako bi osigurala opstanak pouzeća tijekom ove globalne ekonomske krize, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije