‘Kao nekad pred Božić’

Uz najpoznatija imena estrade, nastupila i folklorna društva

09.12.2016.
u 08:00

Sedamnaesti festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2016.” upriličen je u srijedu u prepunoj dvorani sarajevskog Bosanskog kulturnog centra (BKC), a nastupila su poznata estradna imena iz BiH, Hrvatske i Slovenije.

Ove godine sudjelovala su neka od najvećih imena glazbene scene: Tereza Kesovija, Đani Maršan, Vlado Kalember, Lado Leskovar, Ivo Amulić, Zorica Kondža, Seid Memić Vajta, Matko Jelavić, Dražen Žerić Žera, grupa Stijene, a osim njih, nastupili su i Akademski ansambl narodnih igara i pjesama “Seljo”, Narodni orkestar “Seljo”, Mladi tamburaški orkestar “Seljo”, Vokalni ansambl “Prijatelji”, “Mali Caritasovci” iz dječjeg vrtića “Sveta obitelj”, Mladen Jeličić Troko, pedagoško-muzički sastav “Pravo lice”...

Čuvanje tradicije

Ovaj festival iznimno je važan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer, prije svega, doprinosi promociji i afirmaciji bh. kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. Ovim projektom stvoreno je blagdansko ozračje u glavnom gradu BiH, prenesene su božićne poruke mira, veselja i tolerancije kroz prigodnu glazbu, tekst i vizualni događaj, a doprinijelo se i kulturnom životu Sarajeva.

Kao i prethodnih 16 godina, i ove godine su na manifestaciji nastupila folklorna društva iz BiH i Hrvatske, koja su predstavila božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i podsjetila da je uistinu važno čuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja koji su veliko bogatstvo za ovu zemlju, te popularni izvođači zabavne glazbe.

Slavonske delicije i tamburaši

Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije te obrada svjetskih božićnih evergreena. Program je bio prilagođen glazbenim ukusima i afinitetima svih generacija i, naravno, prožet božićnim motivima i običajima, kao dijelovima sveukupne kulture i tradicije bh. katolika. Kao i ranijih godine tako i ove, u foajeu BKC-a Turistička zajednica Županje bogatom ponudom domaćih proizvoda, od kulena, čvaraka i domaćih kobasica, raznovrsnih rakija, obradovala je sve prisutne koji su se nakon koncerta gostili uz pjesme tamburaša iz Županje. Nakon koncerta, izvođači su nastavili druženje u kultnom restoranu Marijin dvor, poznatijem pod imenom “Kod Solde”, vlasnika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?