OESS

Uporaba video konferencije ubrzat će procesuiranje ratnih zločina

sud
27.05.2016.
u 14:29

Uporaba video konferencije u svrhu saslušanja svjedoka bila je glavna tema dvodnevnog stručnog sastanka, koji je Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini organizirala za suce i tužitelje koji rade na predmetima ratnih zločina u sudovima i tužiteljstvima na razini entiteta i Brčko distrikta BiH, javlja Fena.

Sastanak je održan putem video konferencije kojom je ostvarena veza uživo između Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH. To je omogućilo entitetskim sucima i tužiteljima da testiraju tehnologiju i razgovaraju o proceduralnim aspektima procesuiranja ratnih zločina, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH. 

- Više od 30 posto istraga u predmetima ratnih zločina na lokalnoj razini uključuju svjedoke koji borave izvan Bosne i Hercegovine - naglasio je vršitelj dužnosti šefa Odjela za vladavinu prava Misije OESS u BiH Francesco de Sanctis.

- Uporaba video konferencije ubrzat će procesuiranje ratnih zločina i omogućiti saslušanje onih osoba koje nisu u stanju putovati ili kojima je, zbog traume, lakše svjedočiti putem video linka - dodao je. 

Izravno ispitivanje svjedoka putem video linka je mnogo isplativije nego što je to slučaj kod uobičajene prakse pribavljanja izjava nedostupnih svjedoka.

Tužitelj Županijskog tužiteljstva SBŽ, Ahmed Mešić, rekao je da korištenje video linka u fazi istrage predstavlja najekonomičniji vid postupanja.

- Tužiteljstva se ne izlažu dodatnim troškovima, kao što su putovanje, smještaj i prevođenje, a ostvarujemo skoro iste uvjete kao da sa svjedokom obavaljamo neposredan razgovor kod nas u uredu - istaknuo je. 

Zamjenik direktora Tajništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Hajro Pošković je rekao da strateški cilj jeste unapređenje efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina pred pravosudnim institucijama u BiH.

- Tajništvo pozdravlja sve napore koji za cilj imaju da se suci i tužitelji upoznaju s mogućnostima saslušanja svjedoka u predmetima ratnih zločina putem video linka - dodao je. 

Stručni sastanak je organiziran u suradnji s Nadzornim tijelom za praćenje provedbe Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i Tajništvom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, kao dio dva projekta Misije OSCE-a u BiH: "Praćenje rada na predmetima ratnih zločina", koji financira EU, i "Jačanje kapaciteta za procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini", koji podržavaju veleposlanstva Austrije, Njemačke, Italije, Švicarske, Norveške, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u priopćenju iz OESS-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?