Marže na hranu u BiH do 25, a u EU do 5 posto

U BiH nerealno visoke cijene proizvoda u trgovinama, i po deset puta više nego u EU

29.03.2017.
u 10:00

Dok građani tragaju za nižim cijenama i prate akcije u trgovinama, iz udruga potrošača podsjećaju na činjenicu da su cijene osnovnih životnih namirnica u daleko razvijenijim zemljama niže nego u BiH. Potrošačka košarica u BiH među najskupljima je u Europi u odnosu na zaradu građana. Razlog viših cijena su marže koje, prema tvrdnjama upućenih u BiH, na neke proizvode iznose i 100 posto. Marže u BiH su ograničene jedino na osnovne životne namirnice poput ulja, brašna, kruha, soli, šećera... na maksimalnih osam posto u veleprodaji odnosno deset posto u maloprodaji.

Nerazmjer plaća i cijena

Na ostale prehrambene proizvode marže, kako su EuroBlicu potvrdili sami trgovci, iznose od 15 do 25 posto, dok se, primjera radi, u europskim zemljama marže na hranu kreću od jedan do najviše pet posto. Usporedbe radi, stanovnik, primjerice, Njemačke, gdje minimalna plaća iznosi blizu 4000 KM, litru mlijeka u prosjeku plaća oko jednu marku, a u BiH, gdje je prosječna plaća tri i pol puta manja, oko 1,5 KM...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije