uskoro presuda

Tužitelji traže da se Breivika smjesti doživotno na psihijatriju

'Defendant Anders Behring Breivik gestures at the start of the third day of proceedings in the courthouse in Oslo April 18, 2012.  REUTERS/Lise Aserud/Scanpix Norway/Pool (NORWAY - Tags: CRIME LAW SOC
'SCANPIX NORWAY'
21.06.2012.
u 15:35

Ako Breiviku budu presudili kao uračunljivoj osobi, najviše može dobiti 21 godinu zatvora

Norveški tužitelji u završnoj riječi tražili su da se Anders Breivik proglasi neuračunljivim i da kaznu služi u psihijatrijskoj ustanovi, piše BBC.

– Iako ne možemo biti potpuno sigurni da je Breivik neuračunljiv, postoji dovoljno velika sumnja u njegovu uračunljivost i tužiteljstvo preporučuje da bude upućen na psihijatrijsko liječenje – rekao je tužitelj Svein Holden.

Naime, ako Breiviku budu presudili kao uračunljivoj osobi, najviše može dobiti 21 godinu zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj. No, proglase li ga ludim i tako osude, cijeli će život provesti u psihijatrijskoj ustanovi.

Podsjetimo, Breivik je 22. srpnja prošle godine ubio 77 osoba na otoku Utoya i postavljanjem bombe u središtu Osla. Tijekom suđenja pravdao se kako je to morao učiniti da zaustavi "islamizaciju" Norveške.

Tužiteljstvo će sa svojom završnom riječi biti gotovo sutra, a presuda se očekuje u srpnju ili kolovozu. 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?