Kineski lanac brze mode pod povećalom EU-a

26.04.2024.
u 21:39

Shein je Komisiji, prema priopćenju, prijavio da u prosjeku bilježi 45 milijuna korisnika mjesečno i stekao je taj status.

Europska komisija objavila je u petak da je kineskoj tvrtki za brzu modu Shein dodijelila status "vrlo velike internetske platforme", najavljujući strogi nadzor mjera zaštite potrošača i suzbijanja krivotvorenih proizvoda.

Tvrtke s više od 45 milijuna korisnika mjesečno imaju u EU status "vrlo velikih platformi", prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), što znači i strože propise o online sadržaju, uključujući i snažniji angažman na suzbijanju nezakonitog i štetnog sadržaja i krivotvorenih proizvoda i kontrolu oglasa.

Shein je Komisiji, prema priopćenju, prijavio da u prosjeku bilježi 45 milijuna korisnika mjesečno i stekao je taj status.

Popis "vrlo velikih" digitalnih platformi broji od danas 23 tvrtke, uključujući europske ogranke Amazona, Applea, Googlea, Alibabe, Mete, X-a, te Zalando i Booking.com.  

Kineska kompanija naglasila je da se obvezala poštivati propise.

"Dijelimo ambiciju Komisije da se potrošačima u EU-u osigura bezbrižna kupovina putem interneta i spremni smo odigrati svoju ulogu", rekao je u izjavi Sheinov globalni šef za odnose s javnošću Leonard Lin.

Komisija je sada nadležna za nadzor Sheinovog poštivanja zakona o digitalnim uslugama, zajedno s irskim regulatorom, budući da je njegovo europsko sjedište u Irskoj, a posebno će pozorno pratiti mjere zaštite potrošača i suzbijanja krivotvorina, dodaje se.  

Shein posluje u EU od kolovoza prošle godine, a planira i uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju u SAD-u.

Od sredine veljače sve online platforme moraju poslovati u skladu sa zakonom o digitalnim uslugama. Komisija je već otvorila istragu o poslovanju društvenih mreža X i TikTok. Ako utvrdi da u prekršile propise, može im odrezati kazne u visini do šest posto globalnog prihoda.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije