Posavina

Tisuće vjernika u G. Tramošnici

01.08.2016.
u 10:00

Gornja Tramošnica nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosanske Posavine. Tramošnica je kao župa postojala i u 17. st., a opsluživali su je franjevci iz modričkog samostana. Nakon velikog egzodusa katolika iz Bosne u doba Bečkoga rata, župa je nestala, a ponovno se osniva 1784. godine. Župi Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici danas pripadaju naselja (lokalni nazivi): Gornja Tramošnica (Kovačići, Puškarići, Tuzlani), Brdo, Liporašće i Okruglić (dio). Unatoč velikom novom valu odlazaka prema zapadu koje nije mimoišlo ni to posavsko područje, i u to živopisno posavsko mjesto s prekrasnim krajolikom u kojem se smjenjuju zelena polja, oranice, voćnjaci... i ove će godine tisuće vjernika i štovatelja Majke Nebeske pohrliti na dan blagdana Gospe od Anđela 2. kolovoza. - Ne časti se zaštitnica župe u Gornjoj Tramošnici samo na taj blagdan, tu se Gospa štuje uvijek, stoljećima - ističu mještani. Središte okupljanja mnogobrojnih vjernika je crkva Gospe od Anđela kako bi dobili porcijunkulski ili potpuni oprost. Započete trodnevnice s duhovnim pripravama, uz ostalo, o potrebi moralnog, poštenog i skrušenog ovozemaljskoga života, uvest će vjernike koji dolaze na misna slavlja u središnju svečanost na sam blagdan, kada će do kasno u noć obilazeći crkvu i moleći se, slaviti i veličati Gospu od Anđela, zaštitnicu župe. Podsjetimo, 2. kolovoza slavi se Gospa od Anđela, stara franjevačka svetkovina. Na taj se dan vjernici prisjećaju obraćenja svetog oca Franje u malenoj crkvi sv. Marije od Anđela, podno grada Asisa, crkvici koja je u franjevačkoj povijesti poznata kao Porcijunkula. Porcijunkulski ili potpuni oprost sv. Franjo izmolio je 1216. od pape Horonija III., koji je odredio posebni oprost svima koji pohode crkvicu Porcijunkulu.

Mnogi će Posavci krenuti pješice na hodočašće prema tramošničkom kraju iz udaljenih posavskih župa Bosanske i Slavonske Posavine, a mnogi biciklima, autobusima, vozilima. Posebno je dirljiv ulazak u crkvu na koljenima vjernika iz Vidovica uz pjevanje duhovnih napjeva na poseban način, predvođeni Martom Ivkić.

- Vidovice su kao ozračje na području pučke pobožnosti još jedno posavsko fascinantno mjesto s toliko religioznoga što prožima mnoge segmente. Tamo je zacijelo fenomen i strina Marta Ivkić. koja zaslužuje naći se na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine jer to je, što se tiče pobožnosti, hodajući molitvenik, što uistinu zaslužuje posebnu pozornost istraživača, tvrdi otac Zvonko Martić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?