na minus 30 stupnjeva

VIDEO Ekstremne hladnoće u Finskoj: Kipuća voda se pretvara u led

Screenshoot
05.01.2024.
u 19:55

Rekordno niske temperature u Finskoj ovaj tjedan inspirirale su turistu na putovanju na Arktik da isproba trik koji ga je dugo intrigirao - bacanje kipuće vode u zrak kada je vani izuzetno hladno i gledanje kako se trenutno pretvara u oblak ledene prašine.

To nije nešto za probati osim ako su temperature na razini hladnoće koje većina mjesta na zemlji rijetko ili nikada ne viđa.

Lauri Untamo, 49-godišnji menadžer prodaje iz južne Finske, bio je na odmoru u finskoj Laponiji s prijateljima kada je temperatura pala na minus 30 stupnjeva Celzijusa za Novu godinu.

 

 

- Vidio sam videosnimke tog trika na društvenim mrežama ili YouTubeu koji je bilo moguće izvesti, ali nikada nisam imao odgovarajući mraz da ga isprobam na minus 30 stupnjeva ili više - kazao je Untamo za Reuters.

Rekao je da je prokuhao vodu u svojoj kabini, brzo je iznio napolje i bacio je u luku preko glave. preživio je pokušaj bez opekotina jer se voda odmah pretvorila u ledeni oblak koji je potom nestao.

Nordijske zemlje bilježe izuzetno hladno vrijeme posljednjih nekoliko dana, s najnižom temperaturom u posljednjih 25 godina na minus 44,3 Celziusa zabilježenom u petak u Enontekiju, sjevernije na Arktiku od Pyhatunturija gdje je Untamo boravio.

Usprkos ledenom vremenu, Untamo i njegova grupa prijatelja uživaju u aktivnostima na otvorenom kao što su nordijsko skijanje i hodanje po šumama prekrivenim snijegom.

- Čak smo vidjeli i sjevernu svjetlost nekoliko noći, tako da nam je Laponija zaista dala sve od sebe ovaj tjedan- kazao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?