PO NOVOM ZAKONU

Umirovljenici iz Hrvatske dobili rok, mogu ostati bez mirovine

umirovljenik, starac
Ilustracija
12.01.2024.
u 07:31

Ako umirovljenik u roku od godinu dana od odlaska u mirovinu ne odabere model isplate iz drugog stupa i ne potpiše ugovor s MOD-om, izgubit će sav novac, kao da nikad nije bio u drugom stupu

Izmjenama četiriju zakona koji su na snagu stupili 1. siječnja, Vlada RH je omogućila povećanje mirovina onima koji je primaju iz prvog i drugog stupa. Takvih je u Hrvatskoj svega nešto više od 15.500, ali se očekuje da će ih u budućnosti biti još i više.

Ulaganje pet posto doprinosa za mirovinu u drugi stup, odnosno sustav individualne kapitalizirane štednje, omogućeno je od 2002. godine. Onima koji se odluče otići u mirovinu iz drugog stupa bilo je omogućeno nekoliko modela isplate, među kojima je i jednokratna isplata 15 posto iznosa prikupljenog na individualnom računu. Sad se ta stopa diže na 20 posto, ali uz jednu vrlo bitnu promjenu, piše Dulist.

Gubitak dijela mirovine

Iz Registra osiguranika su objavili vlastito tumačenje zakonskih promjena. Tako će hrvatski građani ubuduće moći birati koliko će novca moći povući odjednom iz drugog stupa, a svota se kreće između nula i 20 posto ukupno ostvarene mirovinske štednje. No, budući umirovljenici će s mirovinskim osiguravajućim društvima (MOD) morati sklopiti ugovor u roku od 12 mjeseci, inače će MOD njegovu mirovinsku ušteđevinu prebaciti u državni proračun, piše dnevno.hr.

Ukratko, ako umirovljenik u roku od godinu dana od odlaska u mirovinu ne odabere model isplate iz drugog stupa i ne potpiše ugovor s MOD-om, izgubit će sav novac, kao da nikad nije bio u drugom stupu. Iz REGOS-a ističu da će isplata biti umanjena za iznos troškova koje je MOD imao za čuvanje novca, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) će onima koji propuste potpisati ugovor u zadanom roku, obračunati mirovinu kao da je bila samo u prvom stupu.

Informativni izračun

Ovaj potez je povučen zbog toga što se mirovinska štednja u drugom stupu može naslijediti do dana potpisa ugovora o isplati. Zbog toga su brojni građani živjeli samo s osnovnom mirovinom iz prvog stupa.
Kako je i najavljeno, zbog povećanja dodatka na dio osnovne mirovine iz prvog stupa s 20,25 na 2 posto, doći će do povećanja osnovnih mirovina koje će se vidjeti već na isplati u veljači. Izmjenama i dopunama zakona, REGOS je dobio dužnost budućim umirovljenicima dostaviti obavijest o informativnom izračunu mirovina, kako bi se građani mogli odlučiti kakvu mirovinu žele primati. Kako bi spriječili da ostanu bez mirovine u drugom stupu, građani bi se od tog trenutka trebali opredijeliti za prebacivanje sredstava iz drugog u prvi stup ili za potpisivanje ugovora s MOD-om o načinu isplate sredstava iz mirovinskih fondova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?