vozači u kolonama godišnje izgube 148 sati

U gradu s najgorim prometnim gužvama u Europi vožnja od 10 kilometara traje više od 37 minuta

shutterstock
21.01.2024.
u 18:41

Stanovnik Londona koji se vozi automobilom svake godine provede 148 sati stojeći u kolonama. U vrijeme najveće gužve kreće se prosječnom brzinom od tek 14. kilometara na sat, a vožnja od 10 kilometara traje u prosjeku 37 minuta i 20 sekundi. Britanska je metropola s ovim podacima prometno najzagušeniji grad u Europi, pokazala je analiza tehnološke tvrtke TomTom, piše putnikofer.hr.

Gradovi diljem svijeta u njihovom Traffic Reportu za 2023. godinu rangirani su prema prosječnom vremenu putovanja, cijenama goriva i emisijama CO2. Uključeno je bilo 387 gradova iz 55 zemalja sa šest kontinenata. Među 225 europskih gradova u istraživanje nije bio uključen niti jedan iz Hrvatske. Evo koji su bili europski gradovi s najgorim prometom u 2023..

Iza Londona, najsporiji gradski promet u Europi ima Dublin, u kojem putovanje od 10 kilometara traje 29 minuta i 20 sekundi. U top 10 najzagušenijih gradova još su Milano, Bukurešt, Bruxelles, Rim, Bordeaux, Pariz, Torino i Wroclaw. Najbolja je prometna situacija u talijanskom gradu Taranto, u kojem se vozi prosječnom brzinom od 53 kilometra na sat, a za 10 kilometara vozačima je potrebno tek 10 minuta i 20 sekundi.

 

Foto: Unsplash

Dobro stoji i glavni grad susjedne nam Slovenije. U Ljubljani se 10 kilometara prolazi za 14 minuta i 20 sekundi. To je ipak 40 sekundi više nego što je trebalo 2022. Najgori dan za vožnju prošle godine u Ljubljani bio je 8. lipnja, kad je za mjerenu udaljenost trebalo 20 minuta, odnosno šest više od prosjeka. Drugi gradovi u susjedstvu, poput Beograda i Sarajeva, nisu uključeni u istraživanje, kao i hrvatska metropola.

Kad se iz istraživanja uklone rezultati za male europske gradove, s manje od 800.000 stanovnika, najtečniji promet među velikim gradovima imaju Katowice, Bilbao i Lille. U njima je potrebno manje od 15 minuta za mjerenu udaljenost. Centar Londona prometno je najzagušeniji i na svjetskoj listi. Promet na cijelom području grada najsporije se odvija u Limi u Peruu.

Grad u kojem živi više od milijun ljudi leži na čak 50 vulkana! Danas su jedna od njegovih najvećih atrakcija, a evo kolike su šanse za erupciju

 

 

Foto: Unsplash

 

Kad se radi o gužvama na širem gradskom području, u deset najgorih na svijetu od europskih se gradova plasirao samo London. Ostala mjesta u kojima ne želite voziti, ako baš ne morate, su Bengaluru i Mumbai u Indiji, japanski Tokio i Osaka, Mexico City i indonezijska Jakarta.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?