kampanja za republikansku nominaciju

Trumpov stožer: Haley je za nas nebitna, okrećemo se Bidenu

Donald Trump
John Angelillo/NEWSCOM
26.02.2024.
u 09:29

Trumpovo osvajanje stranačke nominacije za predsjedničke izbore u studenome čini se neizbježnim, dok su Haley ostale minimalne šanse za preokret u utrci za delegate

Donalda Trump u nastavku će kampanje za republikansku nominaciju tretirati protukandidatkinju Nikki Haley kao 'irelevantnu', stoga će preskočiti napade na nju i usredotočiti se na revanš s aktualnim predsjednikom Joeom Bideom, priopćili su u nedjelju iz Trumpova stožera.

Bivši predsjednik nanizao je pet pobjeda na predizborima Republikanske stranke u Iowi, New Hampshireu, Nevadi, na Američkim Djevičanskim otocima te u Južnoj Karolini gdje je pobijedio Nikki Haley, bivšu guvernerku te savezne države i jedinu preostale protukandidatkinju.

Nakon pobjede u Južnoj Karolini, Trumpovo osvajanje stranačke nominacije za predsjedničke izbore u studenome čini se neizbježnim, dok su Haley ostale minimalne šanse za preokret u utrci za delegate, javlja Hina. 

Trumpovi savjetnici stoga su najavili da će ignorirati Haley, na čiju kampanju više neće obraćati pažnju. Takva je najava u suprotnosti s dosadašnjim dijelom Trumpove kampanje, obilježene oštrim riječima prema Haley, javnim izrugivanjem, kao i pritiskom na njezine donatore da promijene stranu.

Međutim, unatoč pobjedi u Južnoj Karolini, nezavisni i umjereni birači mogli bi utjecati na rezultat republikanskih predizbora i uskratiti Trumpu priliku za novi okršaj s Joeom Bidenom.

Naime, prema Edisnovoj izlaznoj anketi, 6 od 10 birača u Južnoj Karolini koji se izjašnjavaju kao nezavisni, dalo je svoj glas Haley. Prema istoj anketi, Haley je osvojila tanku većinu među visokoobrazovanim bijelim stanovništvom.

Republikanski strateg Chip Felkel, inače kritičan prema Trumpu, ukazao je na činjenicu da je Haley u subotu dobila 40 posto glasova naprema Trumpovih 60 posto, što je manja razlika nego što su mnogi predviđali. Kad je riječ o predsjedničkim izborima u studenome, Felkel ipak očekuje Trumpa.

S druge strane, Haley poručuje da nastavlja voditi kampanju barem do "super utorka" 5. ožujka, kada će republikanci glasati u 15 saveznih država koje zajedno daju jednu trećinu svih delegata na stranačkoj konvenciji u srpnju. 

''Ljudi zaslužuju prave izbore, a ne one sovjetskog tipa sa samo jednim kandidatom'', izjavila je Haley.

Iz njezinog su stožera kazali da su nakon predizbora u Južnoj Karolini, unatoč porazu, prikupili još milijun dolara. No, značajan udarac Haley je pretrpjela kada je "AFP Action", ogranaka utjecajne konzervativne mreže "Koch" odlučio da više neće financirati njezinu kampanju.

''Ne vjerujemo da bilo koja skupina može napraviti presudnu razliku i otvoriti joj put do pobjede", stoji u dopisu više savjetnice AFP Actiona Emily Seidel, do kojeg je došao Reuters.

Republikanski predizbori nastavljaju se u Michiganu, a za sada se čini da se bivši američki predsjednik pridržava uputa svojih savjetnika. U obraćanju na "Conservative Political Action Conference", kao ni u govoru nakon zatvaranja birališta u Južnoj Karolini, nijednom nije spomenuo ime Nikki Haley. Usporedbe radi, nakon predizbora u New Hampshireu u siječnju, uputio je na njezin račun niz osuda i uvreda zbog toga što se odbila povući iz utrke.

U nastavku kampanje, Trump će se usredotočiti na skupljanje donacija i planiranje stranačke konvencije u srpnju ove godine, na kojoj se očekuje potvrda njegove službene nominacije za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, napominju iz njegovog stožera.

Ipak, brojni njegovi pristaše i dalje bez zadrške govore da se Haley treba povući ne bi li tako omogućila Trumpu da se posveti glavnim izborima 5.studenoga. No, pojedini donatori bivše guvernerke Južne Karoline nastavljaju joj pružati financijsku pomoć jer u njoj vide alternativu optužnicama i sudskim procesima opterećenog Trumpa.

"Mislim da je Nikki Haley dobro pričuvno rješenje za Republikansku stranku ukoliko se Trumpu nešto dogodi do izbora. Haley možda ima samo 2 posto šanse, ali ipak govorimo o liderskoj poziciji slobodnog svijeta. Zašto to odbaciti?", izjavila je za Reuters jedna od njezinih donatorica koja je željela ostati anonimna. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?