SNIMKA PROCURILA U JAVNOST

Strava u osječkom domu za djecu, odgojiteljica vrištala: 'Začepi gubicu, dobit ćeš po pi...'

Centar za pružanje usluge u zajednici Klasje u Osijeku
Davor Javorovic/PIXSELL
10.07.2023.
u 17:01

- Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je 7. srpnja provelo izvanredni inspekcijski nadzor u Centru za pružanje usluge u zajednici Klasje u Osijeku - kazali su nam u tom ministarstvu

Dok djeca u pozadini plaču, odjekuje vika odgajateljice koja se jednom djetetu obraća izrazito ružnim riječima, a pogrdno naziva i psuje njegovu majku od koje je ono oduzeto i smješteno u dom. Ista odrasla osoba izgovara i riječi: "Marš", "Začepi gubicu" i "Dobit ćeš po pi...". Čuje se to na snimci koja je dospjela u javnost, a riječ je o incidentu koji se, kako navode autori snimke, dogodio sredinom lipnja u osječkom Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje. Slučajno su ga, tvrdi se, snimili roditelji koji su baš u tom trenutku nazvali kako bi čuli svoje dijete, smješteno u dječjem domu Klasje. Ne znaju na čije dijete odgajateljica viče, no osjećali su potrebu, kažu, alarmirati nadležne službe, kao i javnost. Cijeli slučaj istražuje i policija, a uključio se i resorno ministarstvo.

"Jako mi je žao"

- Samu snimku nisam čuo pa ne mogu ni potvrditi ili opovrgnuti njezinu autentičnost, to će procjenjivati policija ili sud. No, upoznat sam sa situacijom. Apsolutno ne odobravamo nikakav oblik vrijeđanja ili nasilja prema djeci, kao ni prema bilo kome drugome, i za svaki za koji saznamo, uvijek bude sankcioniran - rekao nam je Vedran Škugor, ravnatelj Centra Klasje.

Potvrdio je kako su u tijeku policijski izvidi, a baš zbog toga, dodaje, ne može iznositi nikakve detalje incidenta.

- Kolegica trenutno ne radi. S njome ranije nije bilo nikakvih problema, mislim da je riječ o izoliranom slučaju, i ako je snimka autentična, kako kažu, jako mi je žao što se takvo nešto dogodilo. Razgovarao sam s njom, ali ne mogu otkriti što mi je rekla, osjetljiva je situacija - zaključio je ravnatelj Škugor.

- Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je 7. srpnja provelo izvanredni inspekcijski nadzor u Centru za pružanje usluge u zajednici Klasje u Osijeku povodom zaprimljene obavijesti o činjenici kako je na društvenoj mreži objavljena audio snimka na kojoj se čuju maloljetna djeca koja plaču te odrasla osoba koja se maloljetnoj djeci obraćala pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima - kazali su nam u tom ministarstvu. Pregledali su, dodaju, dokumentaciju, razgovarali s ravnateljem i djelatnicima te obišli smještene korisnike.

Dobila pisano upozorenje

- Nakon provedenog nadzora, potvrđeni su navodi iz zaprimljene obavijesti. Utvrđeno je kako je ravnatelj Centra, kao predstavnik poslodavca, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju djelatnice poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu i izrekao pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa. Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti. Konkretno, obavijest o utvrđenim činjenicama će se dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj Komori, te narediti poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi - ističu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?