ruski predsjednik

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su besmislica

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS
28.03.2024.
u 07:53

Policija je ogradila peterokatnu stambenu zgradu koja je pogođena, prozori su joj razbijeni, a balkoni teško oštećeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe prema kojima Rusija planira ratovati s Europom, te ih je nazvao 'potpunom besmislicom'. "Što se tiče tvrdnji da planiramo invaziju na Europu nakon Ukrajine, to je potpuna besmislica s ciljem da se zastraši njihovo stanovništvo kako bi platili više novca", rekao je medijima, prenosi ruska državna agencija TASS.

Napomenuo je da se taj narativ odvija "usred pada gospodarstva i sve lošijeg životnog standarda". "To je apsolutno jasno i svi to priznaju. Ovo nije propaganda. To je ono što se stvarno događa. Oni se trebaju opravdati, pa zastrašuju svoje stanovništvo potencijalnom ruskom prijetnjom, a nastoje svoj diktat proširiti na cijeli svijet“, kazao je ruski predsjednik.

Novi napadi na Ukrajinu

 

Gradonačelnik ukrajinskog Harkova Ihor Terekhov izvijestio je o još jednom noćnom napadu Rusa na taj grad pri čemu je uništen jedan restoran i razbijeni su prozori na obližnjoj zgradi, dok je 12-godišnji dječak ubijen kada su ruske snage granatirale grad Borova, jugoistočno od Harkova, izvijestio je Reuters. Terekhov je, pišući na Telegramu, naveo da u prvom napadu nije bilo ozlijeđenih. 

Policija je ogradila peterokatnu stambenu zgradu koja je pogođena, prozori su joj razbijeni, a balkoni teško oštećeni.

"Neki ljudi nisu imali sreće. Jedna je osoba poginula, drugi imaju rane od gelera", rekla je Kateryna Velnychuk, koja je bila sa svojim dečkom u zgradi u mjestu Borova, kada je pogođena.

Na mjestu događaja, muškarac sa zavijenom glavom pretraživao je ruševine oštećenog stana u potrazi za dvije mačke, koje je na kraju pronašao žive, navodi Reuters uz dodatak da je kraj ulaza u zgradu ležalo  mrtvo tijelo pokriveno jaknom.  Harkov i okolno područje često su napadani projektilima i bespilotnim letjelicama tijekom više od dvije godine rata, ali uporaba navođenih bombi velikog kalibra neuobičajena je za grad.

"Ruski teror nad gradom postaje sve gnusniji", istaknuo je rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na X-u i pozvao ukrajinske saveznike da njegovu zemlju opskrbe s više protuzračne obrane i borbenih zrakoplova.

"Ne postoji racionalno objašnjenje zašto Patrioti (projektili), kojih ima u izobilju diljem svijeta, još uvijek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova i zajednica koje napadaju ruski teroristi", napisao  je Zelenski. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?