norveški ministar obrazovanja:

Norveška najavila zabranu burke u školama i fakultetima

burke
06.10.2016.
u 14:15

Nošenje burke bit će biti zabranjeno u norveškim školama i fakultetima, najavio je norveški ministar obrazovanja, čime se ta zemlja priključuje nizu europskih država koje su uvele slične mjere.

Desno orijentirana norveška vlada potvrdila je da razmatra tu odluku, a podršku za to ima i od opozicijske Laburističke stranke.

Zabrana bi se trebala odnositi samo na velove koji potpuno pokrivaju lice. Ostala tradicionalan islamska odjeća bit će dopuštena.

Usprkos najavljenoj zabrani, ministar obrazovanja Isaksen stao je u obranu prava norveških građana da odjećom i nakitom izraze svoju vjeru.

"Želim da kršćanska djevojka koja nosi križ taj križ mogu i pokazati. Želim da židovski dječak može isto učiniti s kipom. I ne želim zabranu hidžaba", objasnio je.

Prošlog je tjedna nošenje odjeće koja pokriva lice zabranila Bugarska. Iznimke će biti dopuštene samo u slučaju zdravstvenih razloga, sportskih i kulturnih priredbi te specifičnih radnih odjela, a kazna će iznositi do 770 eura, te gubitak različitih socijalnih povlastica.

Slične zabrane najavljene su u Švicarskoj i Njemačkoj, a Francuska i Belgija su burke već odavno zabranile.        

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?