Buenos Aires

Mjere štednje izmaknule tlo pod nogama argentinskoj industriji

09.05.2024.
u 13:44

Industrijska proizvodnja u Argentini oštro je pala u ožujku, pokazali su podaci statističkog ureda INDEC-a, odražavajući posljedice strogih mjera štednje koje provodi nova vlada predsjednika Javiera Milleija.

Proizvodnja je u ožujku potonula za 21,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. 

Proizvodnja namještaja potonula je više od 40 posto, elektronike i alata gotovo 43 posto, a proizvoda od metala i strojeva gotovo 33 posto. Proizvodnja nemetalnih minerala i osnovnih metala smanjena je oko 35 posto, a automobila i prijevoznih sredstava za 25 posto, pokazuju podaci INDEC-a, objavljeni u srijedu.

Na mjesečnoj razini proizvodnja se smanjila za 6,3 posto, najsnažnije od svibnja u pandemijskoj 2020., kada je bila potonula za 26,2 posto. 

U prva tri ovogodišnja mjeseca pala je na godišnjoj razini gotovo 15 posto, objavio je statistički ured.

Predsjednik Millei provodi drastični program štednje kako bi obuzdao visoki dug i troznamenkastu inflaciju, što je rezultiralo proračunskim viškom na početku godine, ali je izmaknulo tlo pod nogama gospodarstvu, budući da je potrošnja oštro pala. U takvim uvjetima graditeljska aktivnost i industrijska proizvodnja oštro su pale.

Milleijeva vlada naišla je na pozitivnu reakciju tržišta, a sada mora ponovno pokrenuti gospodarski motor kako bi izbjegla oštar pad realnih prihoda, eksploziju ionako velikog siromaštva i nemire i privukla prijeko potrebna ulaganja, napominje Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije