ŠOK U UK

May na rubu teškog poraza, Corbyn uskrsnuo

Reuters/Pixsell
09.06.2017.
u 07:13

Konzervativci Therese May relativni su pobjednici parlamentarnih izbora

Na izvanrednim izborima na kojima se nadala ojačati svoju parlamentarnu većinu i tako ojačati i pregovaračku poziciju Velike Britanije u izlasku iz EU, premijerka i liderica Konzervativne stranke Theresa May izgubila je većinu u britanskom parlamentu i našla se na rubu katastrofalnog poraza, pokazivale su sinoć izlazne ankete. Konzervativci, koji su dosad premašivali natpolovičnu većinu za 5 mjesta, donedavno su čak očekivali da će nakon jučerašnjih izbora premašivati većinu za ugodnih 60 mjesta.

No, izlazne ankete, objavljene u 23 sata po hrvatskom vremenu (u trenutku zatvaranja birališta), predviđale su konzervativcima samo 314 mjesta (17 manje nego dosad), nedovoljno za natpolovičnu većinu od 326 mjesta. Izlazne ankete predviđale su laburistima Jeremyja Corbyna 266 mjesta (34 više nego dosad), a liberalnim demokratima 14 (6 više nego dosad). Škotska nacionalna stranka također je gubitnik ovih izbora: sinoć su joj ankete predviđale 34 mjesta, 22 manje nego dosad. Odluka premijerke May da ide na prijevremene izbore bila je najveće kockanje nekog lidera Konzervativne stranke nakon odluke Davida Camerona da ide na referendum o izlasku iz Velike Britanije na kojem će građane uvjeravati da glasaju za ostanak u EU. Cameron je tada, u lipnju 2016., pretrpio šokantan poraz, ali i njegova nasljednica Theresa May sinoć je, činilo se prema izlaznim anketama, pretrpjela poraz i prokockala većinu koju je njezina stranka imala u parlamentu. Moguće je da već danas bude suočena sa zahtjevima da se povuče nakon takvog poraza. Njezina vjerodostojnost počela se raspadati odmah po zatvaranju birališta sinoć u 23 sata. - Ovo je potpuna katastrofa za konzervativce i Theresu May - komentirao je George Osborne, bivši ministar financija u Cameronovoj vladi, u programu ITV-a. Gary Lineker, poznati bivši nogometaš i sportski komentator, komentirao je na Twitteru kako je Theresa May osvojila nagradu za autogol sezone. Prije samo sedam tjedana May i njezina Konzervativna stranka uvjerljivo su vodili u anketama, lider opozicije Jeremy Corbyn bio je masovno napadan i ismijavan u medijima, ali sinoć je čak izgledalo moguće da Corbyn postane premijer. U slučaju da službeni rezultati pokažu malo veći broj zastupničkih mjesta za laburiste, liberalne demokrate ili škotske nacionaliste, te tri stranke imaju potencijal formirati parlamentarnu većinu. Izlazne ankete nisu pravi rezultati, no u posljednjih dvadesetak godina nisu griješile u predviđanju britanskih izbora. Prvi službeni rezultati počeli su kapati nešto prije ponoći, ali očekivalo se da će ih većina biračkih mjesta slati između 1 i 6 ujutro, tako da se točne brojke zastupničkih mjesta znaju danas.

O intenzitetu napada na Corbyna i laburiste govore i naslovnice najčitanijih tabloida The Sun i Daily Mail, koji podržavaju Konzervativnu stranku i Brexit. Tako je The Sun na dan izbora izašao s naslovom koji se poigrava Corbynovim prezimenom i uspoređuje ga s kantom za smeće, časteći ga usput ovim epitetima: “prijatelj terorista, beskoristan za Brexit, uništavač radnih mjesta, neprijatelj biznisa, marioneta sindikata, čovjek koji bi se odrekao nuklearnog naoružanja, ekstremni marksist”. Daily Mail je dan prije izbora proglasio Corbyna i dvoje njegovih suradnika “apologetima terorizma”, koji su “posvetili svoje živote sprijateljavanju s neprijateljima Velike Britanije, podrivajući institucije koje nas čine sigurnima”. Neki simpatizeri Laburističke stranke bili su toliko ogorčeni napadom konzervativnih tabloida na njihovu stranku da su jučer na društvenim mrežama objavljivali snimke primjeraka tih novina koje su kupili da bi ih zapalili ili bacili u koš za smeće. Jedan od fenomena ove predizborne kampanje bio je iznimno velik odaziv ljudi na skupovima Laburističke stranke. Novinari su izvještavali o tome kako Corbyn drži govore pred većim brojem simpatizera nego ijedan britanski lider još od Winstona Churchilla. Theresa May nije imala ni blizu tako velike skupove. Teroristički napadi, čak tri u tri mjeseca, obilježili su kampanju. Stožer konzervativaca pokušao je strašiti birače tezom da im Corbyn ne bi bio u stanju jamčiti sigurnost, no dio birača krivio je Theresu May za dugogodišnje rezove i štednju u policiji u vrijeme dok je ona bila ministrica unutarnjih poslova.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije