u 2022. godini

Izvješće UN: U svijetu bačeno 1,05 milijardi metričkih tona hrane

bacanje hrane
27.03.2024.
u 20:18

Procjenjuje se da je u svijetu 2022. godine bačeno oko 19 posto globalno proizvedene hrane, ili oko 1,05 milijardi metričkih tona, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih naroda.

Izvješće o indeksu otpada od hrane Programa UN-a za okoliš, objavljen u srijedu, prati napredak zemalja u prepolovljavanju otpada od hrane do 2030. godine.

UN su priopćile da se broj zemalja koje su prijavile indeks skoro udvostručio u odnosu na prvo izvješće iz 2021. godine.

To izvješće procjenjuje da je 17 posto globalno proizvedene hrane u 2019. ili 931 milijun metričkih tona, bačeno, ali autori su upozorili na izravne usporedbe zbog nedostatka dovoljno podataka iz brojnih zemalja.

Izvješće je zjednički rad UNEP-a i Akcijskog programa za otpad i resurse (WRAP), međunarodne humanitarne organizacije.

Istraživači su analizirali podatke zemalja o domaćinstvima, ugostiteljskim objektima i trgovcima na malo. Otkrili su da svaka osoba baca oko 79 kilograma hrane godišnje, što je jednako najmanje milijardu obroka koji se bacaju širom svijeta dnevno.

Većina otpada - 60 posto - dolazi iz domaćinstava. Oko 28 posto dolazi iz uslužnih djelatnosti s hranom ili restorana, a oko 12 posto od trgovaca.

- To je divljanje - izjavila je koautorica Clementine O'Connor, glavna osoba za borbu protiv rasipanja hrane u UNEP-u.

- To nema nikakvog smisla, i to je kompliciran problem, ali kroz suradnju i sustavno djelovanje, može se riješiti – kazala je.

Izvješće dolazi u vrijeme kada se 783 milijuna ljudi širom svijeta suočava s kroničnom glađu, a brojna mjesta se suočavaju sa sve dubljom krizom hrane. Rat Izraela i Hamasa i nasilje na Haitiju pogoršali su krizu, a stručnjaci kažu da je glad neminovna u sjevernoj Gazi i da se približava Haitiju, prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?