Džakarta

Indonezija seli glavni grad, Džakarta ostaje ekonomski centar

28.03.2024.
u 11:09

Indonezijski parlament u četvrtak je odredio da dosadašnja metropola Džakarta ostaje ekonomski centar zemlje kao dio plana da se glavni grad preseli na otok Borneo.

Indonezija planira preseliti svoj glavni grad iz napučene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vrijedan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu.

Grad je vodeći projekt odlazećeg predsjednika Joka Widoda, koji je obećao bolju raspodjelu bogatstva i razvoja diljem arhipelaga, a ne samo na otoku Javi.

Vijeće "aglomeracije" bit će osnovano kako bi se uskladili razvojni planovi između Džakarte i njezinih satelitskih gradova, prema novom zakonu od 18. ožujka.

Ministar unutarnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Džakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se natjecala s drugim "gradovima svjetske klase" nakon što se sjedište vlade preseli u Nusantaru.

"Nakon što više ne bude glavni grad, Džakarta i dalje mora imati pečat posebnog grada kako bi mogla ubrzati gospodarski rast i povećati doprinos BDP-u zemlje", rekao je.

Prema aktualnim pravilima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije sve dok predsjednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove godine održati ceremoniju Dana neovisnosti 17. kolovoza u Nusantari, a preseljenje tisuća državnih službenika planirano je do kraja ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?