popis stanovništva

Hrvati u RH ne gube prava ako se upišu da su iz BiH

popis stanovništva (1)
Dino Stanin/PIXSELL
01.10.2013.
u 17:00

Ured, čijem se proglasu pridružio i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, naglašava da će oni koji se odazovu svojim sudjelovanjem na popisu pridonijeti ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji.

Nakon pune 22 godine od danas, 1. listopada pa sve do 15. listopada u BiH se provodi popis stanovništva. Zbog toga je Državni ured za Hrvate izvan RH opetovano pozivao Hrvate iz BiH i njihove sunarodnjake koji žive u RH i diljem svijeta da se odazovu popisu stanovništva napominjući kako osobe koje se trenutačno nalaze u Hrvatskoj neće izgubiti nikakva prava ako se popišu u BiH.

Bez odlaska u BiH

Ured, čijem se proglasu pridružio i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, naglašava da će oni koji se odazovu svojim sudjelovanjem na popisu pridonijeti ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji. U uputama koje su upućene o popisu stanovništva Hrvatima izvan BiH piše da je potrebno dati ime, ime roditelja i prezime te jedinstveni matični broj iz BiH za sve osobe koje se popisuje (bez obzira na to jesu li u vrijeme popisa nazočne ili ne). Ako građanin ne zna ili nema JMBG, onda može navesti samo datum rođenja. Nikakvi dokumenti nisu obvezni za popisivanje. Dovoljno je imati kod sebe podatke o sebi i ostalim članovima kućanstva. Jedna (odrasla) osoba može dati podatke za sve članove kućanstva. Svi oni koji su odsutni iz mjesta stanovanja mogu obiteljima dostaviti svoje podatke te će biti popisano da žive na adresama u BiH. Ako određeno kućanstvo iz bilo kojih razloga nije popisano, ono se može javiti u općinu kako bi bilo popisano od 1. do 15. listopada 2013.

Hrvata sve manje

Zbog specifičnog političkog uređenja BiH oko popisa stanovništva vode se prave medijsko-političke kampanje, a razne udruge, ovisno o tome koju stranu zastupaju, pozivaju građane da se izjasne kao Hrvat, Bošnjak ili Srbin. A to upravo zato što su daytonska rješenja o sudjelovanju u vlasti i raspodjeli vlasti utvrđena upravo na temelju posljednjeg popisa pučanstva održanog prije rata.

Tako primjerice Hrvati s obzirom na svoju brojnost u najvažnijoj entitetskoj Vladi FBiH sada imaju pet ministara, Bošnjaci devet, a Srbi tri. Slično je i u RS-u gdje dominiraju Srbi. Nakon popisa ove daytonske odredbe mogle bi skliznuti u korist brojnijih Bošnjaka i Srba, no ne mogu utjecati i na to da Hrvati izgube svoju konstitutivnu poziciju. O broju stanovnika ovisi broj mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.  

>> Odlučuju li Bosanci kao nova, četvrta nacija u BiH?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?