Tokio

Azijski ulagači oprezni, tehnološki sektor pod pritiskom

25.04.2024.
u 07:59

Na azijskim su burzama u četvrtak pale cijene dionica tehnoloških kompanija jer su ulagače zabrinule poruke iz Mete, krovne kompanije Facebooka, dok podršku tržištima pruža veći nego što se očekivalo rast južnokorejskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,7 posto, nakon rasta tri dana zaredom.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 1,2 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,2 i 0,5 posto, dok se u Australiji zbog praznika ne radi.

Na burzama vlada oprez jer se održava sjednica čelnika japanske središnje banke koja bi mogla utjecati na tržišta, s obzirom da je tečaj jena već tjednima pod pritiskom, pa je prema američkom dolaru pao na najniže razine u 34 godine.

Pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor jer su ulagače zabrinule poruke i procjene iz Meta Platformsa.

Ta krovna kompanija Facebooka izvijestila je, doduše, o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, no u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijene njezine dionice potonula je više od 11 posto.

Ulagače je, naime, zabrinula poruka poslovodstva da bi investicije u ovoj godini mogle dosegnuti 40 milijardi dolara. Uz to, procjene poslovanja u tekućem tromjesečju slabije su nego što se očekivalo.

Podršku tržištima pružio je, pak, podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Južne Koreje u prvom tromjesečju porastao 3,4 posto na godišnjoj razini, najviše od posljednjeg kvartala 2021. godine.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon oštrog pada dan prije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154,85 na 154,55 jena.

Kako se tečaj dolara kreće na najvišim razinama u 34 godine, japanske vlasti prijete intervencijom kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0705 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0710 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,16 posto, na 88,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,13 posto, na 82,90 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije