najviši vrh na svijetu

Dvoje planinara poginulo u lavinama na tibetskoj Shishapangmi

lavina
ilustracija
08.10.2023.
u 12:56

Dvije lavine pogodile su njezine padine na nadmorskoj visini od 7600 i 8000 metara u subotu, usmrtivši američku penjačicu Annu Gutu i nepalskog vodiča Mingmara Sherpu, izvijestila je u nedjelju Xinhua.

Lavine su usmrtile Amerikanku i Nepalca, a još dvoje penjača vodi se kao nestalo visoko na padinama tibetanske planine Shishapangme, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Shishapangma, nešto viša od 8.000 metara, 14. je najviši vrh na svijetu i penjači je smatraju jednom od lakših planina te visine.

Dvije lavine pogodile su njezine padine na nadmorskoj visini od 7600 i 8000 metara u subotu, usmrtivši američku penjačicu Annu Gutu i nepalskog vodiča Mingmara Sherpu, izvijestila je u nedjelju Xinhua.

Druga američka penjačica Gina Marie Rzucidlo i njezin nepalski vodič Tenjen Sherpa vode se kao nestali, dodaje se.

Tenjen Sherpa bio je vodič Norvežanki Kristin Harila kada su osvojili K2 u Pakistanu u srpnju i postali najbrži penjači na svijetu koji su se uspeli na svih 14 vrhova viših od 8000 metara.

Ukupno 52 penjača su se kretala prema vrhu u vrijeme lavina, među njima iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Rumunjske, Albanije, Italije, Japana i Pakistana.

Sve penjačke aktivnosti na Shishapangmi obustavljene su zbog nestabilnih snježnih uvjeta.

Dvojica pakistanskih alpinista za dlaku su izbjegla lavine u subotu pošto su odustali od pokušaja uspona na vrh zbog lošeg vremena unatoč tome što su došli na nekoliko stotina metara do vrha, izvijestili su pakistanski mediji. Da je jedan od njih, Sirbaz Khan, stigao do vrha, postao bi prvi Pakistanac koji se popeo na svih 14 vrhova iznad 8000 metara.

Listopad je popularan mjesec za penjače na Himalaji zbog tradicionalno stabilnijih uvjeta jer monsunska kiša popušta.

Znanstvenici ipak upozoravaju da globalno zatopljenje povećava rizik od lavina u regijama s velikim nadmorskim visinama, uključujući Himalaju.

Prošlog je tjedna kineska ekspedicija postavila niz meteoroloških stanica na 8.201 metar visokom Cho Oyu na granici Tibeta s Nepalom kako bi izmjerila utjecaj klimatskih promjena na Himalaji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije