Ministarstvo za socijalna pitanja objavilo

Dobre vijesti za više od 22 milijuna stanovnika Njemačke: Od 1. srpnja primanja im rastu za 4,57 posto

euri
23.03.2024.
u 10:50

Mirovine prvi put jednako rastu u starim i novim zemljama. Usklađivanje mirovina treću je godinu zaredom veće od četiri posto

U Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj mirovine će od srpnja prvi put biti jedinstvene. Mirovine rastu za više od četiri posto, javljaju njemački mediji.

Mirovine će u Njemačkoj 1. srpnja porasti za 4,57 posto. Ministarstvo za socijalna pitanja objavilo je to u utorak u Berlinu. Usklađivanje mirovina temelji se na najnovijim podacima Saveznog zavoda za statistiku i Njemačkog zavoda za mirovinsko osiguranje. Mirovina od 1.000 eura raste za 45,70 eura.

Mirovine prvi put jednako rastu u starim i novim zemljama. Usklađivanje mirovina treću je godinu zaredom veće od četiri posto, ističu u Ministarstvu socijalne skrbi, piše Fenix-magazin.

U novim saveznim zemljama vrijednost mirovina na istoku već je prošle godine dosegla vrijednost na zapadu zbog većeg povećanja plaća.

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) govorio je o “dobrim vijestima” za umirovljenike. “Jako tržište rada i dobri ugovori o plaćama to omogućuju”, rekao je Heil.

Usklađivanje mirovina znatno je iznad stope inflacije. Kako navode njemački mediji, 34 godine nakon ujedinjenja Njemačke, jedinstvena prilagodba Zapada i Istoka prekretnica je za zemlju. Rad vrijedi jednako i na Istoku i na Zapadu što se tiče mirovina.

Heil se osvrnuo na mirovinske planove vladajuće “Semafor-koalicije”. Mirovinskim paketom Vlada trajno stabilizira zakonski propisanu mirovinu, a istovremeno rasterećuje buduće uplatitelje doprinosa generacijskim kapitalom.

Povećanje plaća relevantno za usklađivanje mirovina iznosi 4,72 posto. Temelji se na kretanju plaća koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

Osim toga, vodi se računa o kretanju doprinosne plaće osiguranika, što je ključno za stanje dohotka obveznog mirovinskog osiguranja. Njemačka ima oko 22 milijuna umirovljenika, a prosječna mirovina iznosi oko 1.500 eura.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?