“Sabrana djela”

Sve što je Koroman napisao nalazi se u ove četiri knjige

22.03.2017.
u 10:00

U ANU BiH upriličeno je predstavljanje “Sabranih djela” Veselka Koromana u četiri knjige koje su nedavno objavile izdavačke kuće Art Rabic Sarajevo i Synospis iz Sarajeva i Zagreba.

Predstavljači su bili autori koji su se dugi niz godina bavili Koromanovim djelima: Mile Stojić, Slobodan Blagojević, Željko Ivanković i Hanifa Kapidžić Osmanagić.

Ništa ne prepušta slučaju

Riječ je o četiri opsežne knjige ovog hrvatskog i bh. pisca koje objedinjuju njegovo cjelokupno djelo i kompletnu bio-bibliografiju, kao i popis sve literature o djelu uglednog književnika. Prva knjiga sadrži svu njegovu poeziju iz dvanaest pjesničkih knjiga, a druge tri knjige čine njegove proze: roman, igrokaz, novelete, prozni mikroeseji filozofske provenijencije, kritike i eseji, putopisi, članci, intervjui, pisma suvremenicima. Riječju, sve što je ovaj autor napisao i objavio u šezdesetak godina svojeg književnog rada i ukupnog kulturno-književnog angažmana.

Prema riječima urednika ovog četveroknjižja Željka Ivankovića, u ovim djelima na jednom mjestu može se sagledati ne samo sveukupno djelo nego i iscrpna biografija, bibliografija i literatura vezana uz ovoga autora i njegovo djelo. - Veselko Koroman jedan je od najznačajnijih hrvatskih i bh. književnika i svakako je zaslužio da se njegovo književno djelo uobliči u sabrana djela. Ove četiri knjige, dakako, objedinjuju sve što je ovaj autor napisao. Kada se jedan pisac za života odluči sam prirediti sabrana djela, to znači da je svjestan da je kraj književnog stvaranja, ali ne i života. Zadovoljstvo je imati takvog živog autora jer je on toliko odgovoran i pedantan i nije bilo potrebe tražiti neke druge stvari. On je taj koji je sve objedinio na jednom mjestu, kazao je Ivanković. - Koroman jednostavno ništa nije prepustio slučaju. Njegova “Sabrana djela” imaju četiri knjige, za razliku od nekih koja imaju više knjiga, ali siguran sam da ni jedna sabrana djela nemaju takvu prateću literaturu ili aparaturu koja ide uz njih. To možemo zavaliti Veselku Koromanu, naglasio je Ivanković

Novo čitanje Koromana

- Sad je na redu književna, književno-povijesna i književno-teorijska recepcija ovoga djela u novom vremenu, novom čitanju i cjeline i pojedinih segmenata njegova djela u kontekstu i te njegove cjeline, ali i cjeline bh. i hrvatske književnosti, kazao je pjesnik Mile Stojić.

- Malo je naših pisaca rođenih u BiH koji su za života tiskali ovakvo četveroknjižje. Njegovi stihovi su velike snage i neprolazne ljepote, kazao je nadalje Stojić te dodao kako je Veselko Koroman jedan od najvećih živućih pisaca hrvatskog jezika danas. - On je takav čovjek da će stvarati do posljednjeg daha, kazao je Stojić. Zanimljivo je bilo poslušati filozofa Slobodana Blagojevića koji je kazao kako se sedamdestih godina prošloga stoljeća nadahnjivao francuskim nadrealistima te je baš u to vrijeme i otkrio pjesnika Veselka Koromana. - Ono što me privuklo Veselkovim djelima bio je njegov lirski duh s nečuvenom maštom, kazao je Blagojević.

S druge strane, za Hanifu Kapidžić Osmanagić Koroman u svojim djelima, posebno u pjesmama, postavlja i neka metafizička pitanja. - Bit poezije priziva smisao pisanja kod Koromana, kazala je Hanifa Kapidžić Osmanagić. - Promoviranjem ovih djela, koje počinje u Sarajevu, a nastavlja se u Mostaru i Zagrebu, nadam se da počinje i novo čitanje Koromana, kaže Ivanković.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?