Knjige Josipa Muselimovića

Sve je moguće u ovoj našoj svakodnevici

BiH,25.04.2016.Mostar , Hotel Ero, Predstavljanje knjige akademika Josipa Muselimovića
Foto: Stojan Lasić
1/3
27.04.2016.
u 07:00

U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske u hotelu Ero predstavljene su dvije knjige akademika Josipa Muselimovića - “Sve je moguće” i “Tri dragulja i 33 priče”.

Uz akademika Muselimovića, u programu predstavljanja sudjelovali su: Goran Milić - novinar i putopisac iz Zagreba, književnik Dragan Marijanović, novinar i publicist Zlatko Serdarević i urednica knjiga Misijana Brkić-Milinković.

Humanitarni prilog

Nazočnima su se obratili i predsjednica MH Mostar i rektorica Sveučilišta u Mostaru, akademkinja Ljerka Ostojić i predsjednik HAZU u BiH akademik Jakov Pehar.

U glazbenom dijelu nastupila je klapa Hrvoje. Inače, knjige “Sve je moguće” i “Tri dragulja i trideset tri priče” mogle su se nakon promocije kupiti po promotivnim cijenama i to po 20,00 KM, odnosno obje po cijeni od 30,00 KM. Prodano je jako mnogo knjiga, a prihod je namijenjen u humanitarne svrhe - za gradnju doma za siromašne studente u Mostaru.

Uz broje goste i uzvanike, na promociji su bili nazočni i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg.

“Naslov najnovije knjige akademika Muselimovića ‘Sve je moguće’ na najbolji mogući način opisuje našu svakodnevicu. Temeljena na zbivanjima naše ne uvijek lijepe svakodnevice, knjiga ispituje, propituje i tjera na razmišljanje o akterima naše društvene zbilje, o događajima koji su nerijetko potresali i potresaju novinske stupce i televizijske minute, i u pojedinim tekstovima, točnije kolumnama, osvrtima, koje je akademik Muselimović objavljivao tijekom prošle godine u Večernjem listu BiH, sugerira moguća rješenja ili postavlja pitanja s uistinu velikim upitnikom”, stoji u osvrtu urednice knjige Misijane Brkić Milinković.

Naš najpoznatiji književnik Ivo Andrić je pisao da svaku riječ treba dobro odmjeriti pa je tek onda staviti na papir. Tog postulata drži se i autor knjige.

Riječju omućati usta

“Riječju treba dobro omućati usta, kao što dobri vinar kuša vino, pa vidjeti je li ona spremna za let. Nije jednostavno opisati, ali nije jednostavno baviti se odvjetništvom pogotovo u ova doba i u ovakvoj državi kakva je BiH”, kazao je Muselimović o svojim životnim preokupacijama.

O Muselimovićevoj knjizi govorio je i Goran Milić.

“Sto puta sam prolazio kroz Mostar, ali nikad nisam puno promišljao o filozofiji Mostara. I onda sam pročitao ovo i uvjerio se da tu ima slojeva i nijansi, premda ni Muselimović nije pisao da mi to objasni, nego samo da mi natukne razmisliti o tome”, kaže Milić.

Slijedeći dramaturšku vrijednost ljudskog i odvjetničkog iskustva, Muselimović vrlo odmjereno i vješto ispisuje svoje tekstove.

“Josip Muselimović svladao je sva iskušenja i rizike, uložio se bez ostatka i polučio izvanredne rezultate. Pred nama je čovjek odvjetnik i spisatelj vrijedan svakoga poštovanja. Njegovo književno djelo nijednog čitatelja nije ostavilo ravnodušnim. Naprotiv. Njegove knjige, kao i sam autor, našli su se u središtu i kovitlacu zanimanja, a tako i mišljenja, komentara, prikaza, eseja, u samoj matici kulturnog života i života uopće”, kazala je u svome obraćanju prof. dr. Ljerka Ostojić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?