bez posljedica

Sunčeva oluja izazvala prekrasnu polarnu svjetlost

aurora borealis (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
26.01.2012.
u 12:32

Ovo je tek prva u nizu Sunčevih oluja koje će nas pogoditi u iduće dvije godine.

Čestice visoke energije oslobođene u najjačoj Sunčevoj oluji od 2005. proteklih su dana bombardirale Zemlju. Iako bi takva pojava mogla ugroziti astronaute i svemirske letjelice te oštetiti satelite i tako uzrokovati velike probleme u komunikacijama, ali i opskrbi električnom energijom, to se, srećom, nije dogodilo. Manji problemi zabilježeni su tek u zračnom prometu jer neki su zrakoplovi, koji lete u blizini polova, morali biti preusmjereni s uobičajenih pravaca.

Ono što nas ne može utješiti jest činjenica da se trenutačno nalazimo u razdoblju Sunčevih oluja i da je ovo bila tek prva od niza najavljenih koje nas očekuju u iduće dvije godine, a najjača bi nas trebala pogoditi u svibnju 2013. Podsjetimo i da je jedna takva oluja 1989. u Kanadi bez struje ostavila čak šest milijuna ljudi.

No ovakve pojave imaju i ljepšu stranu, a to je pojava jake polarne svjetlosti (aurora borealis) koju uzrokuje sudar Sunčevih čestica s atomima u višim slojevima atmosfere. Sunčeva oluja svim je stanovnicima sjevernih predjela priuštila lijepe prizore, a jedan od najljepših zabilježili su stanovnici grada Tromsoea na sjeveru Norveške.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?