Uspješni maslinar

Stari maslinici u Broćancu su unikat koji treba zaštititi

masline
Dušan Musa
03.01.2012.
u 10:39

Ove godine planiram sadnju drobnice i lastovke, a od novijih sorti još su zastupljene talijanske lechino i pendollino koje su krupnijeg ploda pa mogu služiti i za konzumnu upotrebu, kaže maslinar Josip

Selo Broćanac lako će prepoznati svi koji prema Neumu ili iz njega, putuju preko bh. teritorija; odaju ga miris morskog zraka i masline. Po njima je selo Broćanac prava bh. maslinarska oaza. Jedan od vlasnika stogodišnjih stabala maslina je i Josip Matić Lola – pobjednik prvih Dana berbe maslina u BiH, koje je organizirao Federalni agromediteranski zavod iz Mostara. - Obrađivati stogodišnje masline pravo je zadovoljstvo. Sjećam se, kao dijete kupio sam masline za preradu. Međutim, nakon rata promijenio se način prerade pa sada masline ne kupimo nego beremo. Jedino tako može se dobiti ulje vrhunske kvalitete.

Zlatni maslinar

Prošla je godina malo zakazala što se uroda tiče, nadam se da će ova biti bolja, priča Josip.

- Prvi nastup na danima berbe maslina Dalmacije imao sam 2005. u Splitu s uljem berbe 2004., odmah sam bio zlatni. To mi je bio poticaj da se posvetim maslinama. Krenuli su i drugi. Stari maslinici u Broćancu su svojevrsni unikat kojeg bi trebalo zaštititi i čuvati, mislim da se neka stabla nepotrebno pilaju. Promijenio se način prerade, prije su to bile uljare s vrućom vodom, a sada je hladno prešanje suvremenim centrifugalnim strojevima, što je uvjet za vrhunsko ulje. Za takvo ulje nije dovoljna samo suvremena tehnologija, nego treba i vrhunski plod. Dovoljno je samo jedna natrula maslina pa da pokvari sve ostale! Čuvam staru uljaru. Mislim da je jedina u BiH, ali nije ona jedini razlog što sam se u ratu iz Dubrovnika vratio u Broćanac i posvetio maslinarstvu. Vidio sam da su masline u svijetu trend, počeo sam ih zanavljati, to su prihvatili moji rođaci i tako je krenulo. Staru uljaru su moj otac i djed pravili 1951. pa bi mogao reći da sam pionir maslinarstva s genima. S Podžabljem i Praovicama ima oko 5000 stabala, 3000 starih, a 2000 sađenih u zadnjih pet, šest godina. Sadnja se nastavlja, ove zime planirao sam posaditi 120 sadnica, a i drugi tako rade. U starim maslinicima je 99 posto oblica, uz po koju ‘piculju’, to je naša starinska sorta – oprašivač. Ono što se sadilo u dubrovačkom primorju to je i u Broćancu. Ove godine planiram sadnju drobnice i lastovke, a od novijih sorti još su zastupljene talijanske lechino i pendollino koje su krupnijeg ploda pa mogu služiti i za konzumnu upotrebu, kaže maslinar Josip.

Svjetski vodič

Josip Matić Lola Broćancu je osigurao vodeće mjesto u kvaliteti maslinova ulja ne samo u BiH, nego i šire. Zahvaljujući Josipu, BiH se 2010. našla i u Svjetskom vodiču maslinovih ulja:

- Samoinicijativno sam u Italiju poslao uzorak koji je prošao, pa je tako i BiH u toj prestižnoj publikaciji našla svoje mjesto. Recimo, te godine Crna Gora koja ima dužu tradiciju, nije uspjela proći. Taj potez i košta, ali sam svejedno odlučio da ću i sljedećih godina osigurati mjesto za BiH u Vodiču. Hrvatska je recimo zastupljena svake godine…, ističe Josip Matić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?