DAČIĆ:

Srbija želi mir, ali ne prihvaća nikakve prijetnje

Ivica Dačić
24.09.2016.
u 21:30

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić održao je konferenciju za medije gdje je govorio o planovima vlade Srbije, ali i komentirao referendum u RS-u, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dačić je izvijestio o boravku vlade Srbije na konferenciji UN-a, kao i o narednim planovima. Kazao je da se premijer Srbije Aleksandar Vučić trenutno nalazi u Beču na sastanku o migrantskoj krizi.

Premijer nije naročito zadovoljan sastankom u Beču gdje se govori o migrantskoj krizi. Mi nećemo graditi zidove, ali to nas sve dovodi u tešku situaciju, pošto zemlje u gornjem dijelu balkanske rute imaju određene zaštitne mehanizme koji sprečavaju protok migranata. Dovode nas u situaciju da postanemo žrtva migrantske politike europskih zemalja. Prošle godine je kroz našu zemlju preko 700.000 migranata, a ove godine već preko 100.000.

Glede referenduma, Dačić je kazao:

Znate stavove Srbije, najvažnije je da se sačuva mir i da referendum prođe mirno i da se nakon toga svatko okrene svom životu. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i RS. U narednim mjesecima ćemo raditi na nastavku europskih integracija, a očekujemo i izvještaj o napretku Srbije koji bi trebao biti podnijet u narednim mjesecima u EU.

Dodao je da Srbija neće prihvatiti bilo kakve prijetnje.

Na teritoriji Srbije su 91. i 92. godine održani referendumi muslimana za autonomiju Sandžaka. Nisam primjetio da je tada bilo tko iz međunarodne zajednice oštro reagirao kao što sada reagiraju kada je riječ o referendumu u RS. Ne prihvaćamo nikakve prijetnje i potvrdilo se da sam bio upravu, jer svi kažu da on (Halilović) nema nikakvu funkciju. U izjavi Bakira Izetbegovića se vidjelo da on podržava takve stavove.

Jel Srbija treba da ćuti? Moja obaveza je da štitim nacionalne interese Srbije a ako se nekome to ne sviđa, neka traži moju smjenu, kazao je Dačić.

Dodao je da nitko ne želi rat, ali da ne može prešutiti na prijetnje.

Tko želi rat? On (Halilović) je rekao da će vojno poraziti RS, ja mu i sad kažem da neće moći jer će Srbija obraniti sebe i pomoći obrani RS-a. I što je u tome loše? Nama je stalo do mira, ali ako u BiH prebrojavaju koliko Srbi imaju pušaka i pištolja i ako su službe sigurnosti naredile najviši stupanj obrade prema Srbiji, što je to? Mi nećemo zaoštravati odnose, ali što više branite svoje interese više će vas poštovati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije