Propali prijedlozi izmjena i dopuna zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, otkrivamo što su one predvidjele

Sportaši u BiH bez sustavne podrške ne mogu do uspjeha

sport
Foto: Stojan Lasić
16.07.2015.
u 11:02

Prema novim izmjenama državna nagrada bila je predviđena kao najveće priznanje koje može dobiti neki sportaš

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dalo je na sjednici negativno mišljenje na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH koji je predložio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Naknada štete

Članovi Povjerenstva smatraju da odredbe ovog zakona imaju za cilj unitarizaciju sportskog sustava, odnosno smatraju da nije u skladu s ustavnim načelima te da se zadire u entitetske nadležnosti. Protiv zakona su glasovali Sredoje Nović (SNSD), Dragutin Rodić (DNS), Ljilja Zovko (HDZ), dok je Bariša Čolak (HDZ) glasovao za ovaj zakon uz opasku kako nema ništa protiv da se neke stvari definiraju na razini BiH, ali treba poštovati Ustav i pravni sustav države. U izmjenama spomenutog zakona koje nisu odobrene, od novina vrijedi izdvojiti kako sportašu kojemu drugi sportaš na nekom natjecanju nanese ozljedu ima pravo na naknadu štete. Naravno, ako je ta ozljeda nanesena namjernim ili grubim kršenjem pravila. U izmjenama zakona u čijem smo posjedu je stajao prijedlog članka 66 “Financiranje javnog interesa BiH” u koji je dodan novi stav, a koji glasi kako su javne potrebe u sportu na državnoj razini: a) afirmiranje sporta, posebno sporta djece, mladih i invalidnog sporta; b) poticanje planiranja i izgradnje sportskih objekata; c) briga o vrhunskim sportašima, d) djelovanje sportskih saveza i Olimpijskog odbora BiH; e) djelovanje informatičkog sustava u sportu; f) znanstveni i obrazovni sustavi u sportu; g) međunarodna sportska suradnja i međunarodne obveze BiH; h) dodjeljivanje državne nagrade za sport. Prema novim izmjenama državna nagrada za sport je najveće priznanje koje neki sportaš može dobiti u BiH za posebne rezultate i doprinos od posebnog značaja za sport u BiH, a sredstva za istu našla bi se u okviru proračuna BiH, a veličinu sredstava bi određivalo Vijeće ministara. Inače, jedan od najvećih argumenata zbog čega izmjene zakona i nisu prošle je činjenica kako zakon ne predviđa nadzorni organ koji će se baviti kontrolom utroška proračunskih sredstava.

Državnu nagradu za sport prema spomenutim izmjenama može osvojiti sportaš za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, te za posebno znanstveno ili stručno sportsko postignuće. Vrhunski bh. sportaši za rezultate koje postižu predstavljajući BiH najčešće osim osobne satisfakcije nemaju nikakav način kako realno mogu vrednovati svoj trud i uspjeh. Amaterski sport, pak, nema gotovo nikakvu podršku, u primjeni nisu nikakvi sustavi i strategije. Sport je u BiH ionako uvijek padao na pleća skupine entuzijasta koji rade u klubovima i udrugama. Bez sustava i prave sustavne podrške neće biti velikih uspjeha. Najbolji primjer za to je vjerojatno Nogometni savez BiH koji nakon što je prvo posložio situaciju unutar svojih struktura i izbjegao propast bh. nogometa, počeo postizati neke uspjehe. Uspostavljen je kakav takav sustav pa se barem u nogometu može očekivati više uspjeha, a neki su poput plasmana na Svjetsko prvenstvo već postignuti. Ipak, nogomet je najpopularniji sport, najlakše dolazi do sredstava, publike i masovnosti u omladinskim pogonima, dok su svi ostali sportovi osuđeni na ‘tavorenja’. Sportaši po inerciji ne mogu razmišljati kao političari. Njima bi nekoliko zakonskih odredbi poput višeg stupnja zaštite na natjecanjima puno pogodovalo i više ih motiviralo za rad.

Potrebno više truda

Vrhunski bh. sportaši nastupajući pod drugim zastavama prolaze ili bi puno bolje prošli, kako financijski, tako i na razne druge načine. Obzirom na klimu kakva vlada u bh. sportu, ovdašnju sportsku mladež potrebno je ohrabrivati i poticati da mijenjaju svoje državljanstvo jer u drugim zemljama njihov rad imao perspektivu. Nije u pitanju je li prošla neka izmjena zakona ili ne. Sportaši će vjerojatno biti u jednu ruku zadovoljni što se uopće nešto radi ili raspravlja o sportu jer kada je tako, mogu se očekivati neki pomaci. Na svim razinama BiH sport se nalazi u sklopu resora ministarstava znanosti, kulture i sporta. Vjerojatno bi sport najlogičnije bilo uokviriti u neko zasebno ministarstvo s obzirom na masovnost i sve druge društvene parametre koji ga prate. Ipak, to bi trebalo ostaviti struci koja se treba brinuti o njemu. Znamo samo da nam je sport na niskim granama, posebno uvjeti za njegovo bavljenje, a potencijal za sportske uspjehe na terenima u BiH nije zanemariv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije