kvalifikacije za EP

Prva pobjeda bh. košarkaša, svladali Švedsku sa 74:71

Košarkaši BiH
Foto: FENA
1/2
04.09.2016.
u 07:32

Najvažnija je pobjeda. Bili smo pod velikim pritiskom, ali dali smo maksimum u sjajnoj atmosferi. Švedska se pokazala kao jako nezgoda ekipa, morali smo se dobro potruditi za pobjedu, kazao je izbornik Mulaomerović nakon utakmice

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u drugoj utakmici kvalifikacija za europsko prvenstvo 2017. sinoć u Sarajevu pobijedila reprezentaciju Švedske sa 74:71.

Košarkaši BiH došli su do prve pobjede u kvalifikacijama zahvaljujući kojoj su ostali u utrci za plasman na EP, koje će sljedeće godine biti održano u četiri države.

Izabranici izbornika Damira Mulaomerovića namučili su se da ostvare prvu pobjedu, s obzirom da su naišli na jak otpor švedskih košarkaša.

Iako su u imali prednost od 13 poena u prvoj četvrtini, bh. košarkaši su do pobjede došli tek na kraju. Reprezentativci BiH nisu pružili očekivanu igru, posebno krajem druge i u trećoj četvrtini, kada su dozvolili Šveđanima da sustignu zaostatak.

Iako su se u nekoliko navrata u posljednjem dijelu "odlijepili" na osjetniju prednost zahvaljujući trojkama Teletovića, Zahirovića i Muse,na kraju su dozvolili Šveđanima da se približe na samo jedan poen. No, zakucavanjem Muse u posljednjim sekundama uspjeli su upisati važnu pobjedu.

Reprezentaciju BiH i u ovoj utakmici predvodio je Jusuf Nurkić sa "double-double" učinkom od 19 poena i 15 skokova, a briljirao je i mladi Džanan Musa sa 17 poena uz devet skokova. Mirza Teletović ubacio je 11 poena, uz izuzetno loš procenat šuta. 

- Najvažnija je pobjeda. Bili smo pod velikim pritiskom, ali dali smo maksimum u sjajnoj atmosferi. Švedska se pokazala kao jako nezgoda ekipa, morali smo se dobro potruditi za pobjedu. Ne treba zamjeriti igračima jer su bili pod velikim pritiskom - kazao je izbornik Mulaomerović odmah nakon utakmice.

U narednoj utakmici košarkaši BiH 10. rujna u Tuzli dočekuju Rusiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije