Nogometaši iz Mostara i Banje Luke preuzeli primat nad Sarajevom. Na tronu i Lana Pudar, a grad na Vrbasu doveo tenisku elitu

zrinjski - Alkmaar
HŠK Zrinjski
01.01.2024. u 20:35

I prošle je godine nogomet, odnosno Zrinjski, bio u fokusu bh. sportske javnosti. Prvi je put Zrinjski bio sudionik grupne faze jednog UEFA-ina natjecanja, što je povijesni trenutak za bh. nogomet. Plemići su taj privilegij osigurali nakon što su imali sezonu za pamćenje na domaćoj sceni u kojoj su osvojili svoju prvu dvostruku krunu (prvenstvo i Kup). Zrinjski je u toj sezoni nadigrao konkurenciju, a u finalu Kupa pobijedio je i velikog gradskog rivala Velež. Nakon svega toga Plemićima je uslijedilo europsko ljeto, a nakon europskog ljeta i prva europska jesen. Mostarci su u kvalifikacijama za Ligu prvaka prošli armenski Urartu i tako napravili ključan korak prema grupnoj fazi nekog europskog natjecanja.

Uoči dvoboja s austrijskim LASK-om u kvalifikacijama za Europsku ligu bilo je jasno kako će Zrinjski igrati barem grupnu fazu Konferencijske lige, što su Mostarci na kraju i postigli. Ždrijeb je tako htio da Zrinjski završi u skupini koja je kvalitetom na razini Lige prvaka. Aston Villa, AZ Alkmaar i Legia Varšava u svojim su zemljama cijenjene momčadi. Aston Villa vrijedi više od 500 milijuna eura, AZ Alkmaar više od 80 milijuna, Legia 40 milijuna eura... Vrijednosti su to momčadi koje u bliskoj, ali i u tko zna kojoj budućnosti ni jedan bh. klub neće postići. Dakle, protiv svih tih giganata jedan je Zrinjski, čija je tržišna vrijednost jedva 10 milijuna eura, osvojio 4 boda. Ni u jednoj utakmici Zrinjski se nije “prosuo” protiv atomskih momčadi.

Mostarci su, zapravo, ostavili mnogo bolji dojam nego što su skupili bodova. Ipak, prije svega ostalog, nakon samo jedne godine u grupnoj fazi Zrinjski je stekao mnogo bolju podlogu za rast kluba, kao i puno bolji imidž u europskom nogometu. Na domaćoj sceni Borac je prošle jeseni bio savršen u rezultatskom smislu. Realno, taj je klub imao dosta “poguranaca” od sudaca u prvom dijelu sezone, ali je u određenim utakmicama pokazao i veliku kvalitetu. Borac će iduće godine biti glavni favorit za osvajanje naslova. U pojedinačnom smislu bilo je još dosta sportaša iz BiH koji su obilježili godinu. Ponovno je sjajna bila Lana Pudar. Pudar je opet ispisala povijest bh. plivanja.

Osvojila je brončanu medalju na seniorskom Europskom prvenstvu u Otopeniju u disciplini 200 metara leptir uz europski juniorski rekord. Sjajan je bio košarkaš Real Madrida Džanan Musa, nastavio je u vrhunskom ritmu uspjehe postizati i neuništivi Ivan Dodig, Ivica Zubac nastavlja rasti u NBA ligi, Bojan Bogdanović uspio se vratiti nakon neugodne ozljede, Josip Sesar s košarkaškom reprezentacijom Hrvatske konačno tu vrstu vraća gdje joj je i mjesto. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?