PRESUDA

Sidran vs. Gatalo: Zbog kolumne Sidran tražio 5001 KM i izgubio

sidran
VL FOTO
05.03.2011.
u 14:32

Sporna kolumna pod naslovom “Sve gori” osvanula u magazinu Republika 20. studenoga 2009. godine

“Ovih dana se čuje da se jedan obični mali čovjek... Uh, pardon, nije baš običan. Mali, doduše, da. Ovih dana, dakle, čujem da se jedan neobičan mali čovjek po imenu Abdulah Sidran, hoće zapaliti. Ne može vratiti još 40.000 konvertibilnih maraka izrazito povoljnog kredita koliko mu je ostalo za isplatu stana. Hebat ga, čovjek koji je toliko toga učinio za Bosnu i Bošnjake i udaljio ih, vjerojatno iz sigurnosnih razloga, od Srba i Hrvata, ne bi smio tak tako izgorjeti. Barem ne tako brzo.”

To je sporni dio komentara Veselina Gatala, književnika iz Mostara, kojega je njegov sarajevski stariji kolega Abdulah Sidran tužio i izgubio. Od Gatala, te Soldo Media Grupe i Vere Soldo, glavne i odgovorne urednice magazina Republika, gdje je 20. studenoga 2009. godine i osvanula sporna kolumna pod naslovom “Sve gori”, tražio je 5001 marku, a sada će za sudske troškove morati izdvojiti 1969 maraka, stoji u presudi koju potpisuje Nađa Seferović, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. Inače, nakon Republike, magazin BUM 2. prosinca objavio je vijest na naslovnoj stranici o najavljenom samoubojstvu Sidrana, koji smatra da mu je Gatalo svojim tekstom nanio štetu i duševnu bol. Autor je u ispitivanju pomoćnika tužitelja Edine Jahić objasnio kako je samo komentirao vijest o Sidranovom samospaljivanju, te da je kolumnom htio skrenuti pažnju na bezobzirnost ljudi, koji su spremni da se ponašaju kao da im neko nešto duguje.

- Htio sam napraviti paralelu i pokazati da određen broj ljudi u ovoj državi živi na njezin račun i očekuju da im poreski obveznici plaćaju i njihove kredite za stanove, pojasnio je Gatalo.

Između ostaloga, dodao je kako nije želio ni u kojem slučaju učiniti ni materijalnu ni bilo koju drugu štetu Sidranu. Na ročištu je predočena procjena neuropsihijatra Omera Čemalovića da je Gatalov tekst mogao imati negativne posljedice po Sidrana. S druge strane, pomoćnica obrane Nada Dalibagić po završetku ročišta je rekla da se ni jednim objektivnim argumentom nije dokazala bila kakva šteta niti je ona mogla objektivno nastupiti iz ovakvog pisanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?