U 81. GODINI

Preminuo slavni Toto Cutugno, u Zagrebu je pobijedio na Eurosongu 1990. godine

Toto Cutugno
Bestimage /PIXSELL
22.08.2023.
u 18:11

Posljednje dane proveo je u bolnici San Raffaele u Milanu gdje je i preminuo u utorak oko 16 sati. Slavni talijanski pjevač dugo je vodio bitku protiv opake bolesti

Talijanski pjevač Toto Cutugno preminuo je u 81. godini, javlja talijanski list Corriere della seraCutugno je bio najpoznatiji po hitu 'L'italiano'. Posljednje dane proveo je u bolnici San Raffaele u Milanu gdje je i preminuo u utorak oko 16 sati. Slavni talijanski pjevač dugo je vodio bitku protiv opake bolesti, a posljednjih mjeseci stanje mu se pogoršalo. Potvrdio je to i njegov menadžer Danilo Mancuso.

Cutugno je 1990. na Eurosongu u Zagrebu pobijedio s pjesmom 'Insieme'. Bivšu Jugoslaviju tada je predstavljala je Tatjana Matejaš Tajči s pjesmom "Hajde da ludujemo". Tada 19-godišnja Tajči bila je miljenica nacije,a na kraju je osvojila sedmo mjesto. Voditelji natjecanja koje se održalo u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar, a Eurosong je stigao u Zagreb zahvaljujući pobjedi grupe Riva  u Lausannei godinu dana ranije. 

 

 

Inače, Cutugno je rođen 7. srpnja 1943. u Toskani.  Kao tekstopisac 70-ih godina pisao je tekstove pjesama za Adriana Celetana, Dalidu, Mireille Mathieu i Johnnyja Hallydaya. Bio je član sastava Albatros s kojim je 2 puta nastupio na festivalu u Sanremu.

Godine 1978. započeo je solo karijeru, a 1980. godine pobijedio je na festivalu u Sanremu s pjesmom Solo noi. S pjesmom L`Italiano, postigao je na najveći međunarodni uspjeh. Godine 1990. pobijedio je u Zagrebu na Eurosongu, da bi iduće godine kao domaćin, s Gigliolom Cinqueti bio voditelj završne večeri natjecanja za najbolju pjesmu Europe.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije