Duesseldorf

Azerbejdžan pobjednik Eurosonga, Hrvatska počastila Sloveniju

eurosong (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/12
Autori: A.Be./VLM, ič/VLM
15.05.2011.
u 00:30

Drugo mjesto zauzela je Italija koja se nakon 14 godina izbivanja vratila na Eurosong dok su treći Šveđani.

Azerbejdžan je pobjednik 56. Eurosonga koji se ove godine održao u njemačkom Duesseldorfu. Pjesmu "Running Scared" koja je osvojila Europu skladali su švedski glazbenici Stefan Örn i Sandra Bjurman, a izveli 21-godišnji Eldar Gasimov i deset godina starija Nigar (Nikki) Jamal. Dobili su 221 od bod gledatelja i žirija iz 43 zemlje.

Jača polovica pobjedničkog dueta je 21-ogodišnji Eldar Gasimov koji je unuk najpoznatijih glumaca u povijesti Azerbajdžana. Već u tinejdžerskim danima počeo je pohađati renomirane glazbene škole u kojima je učio solo pjevanje i sviranje klavira. Nigar Jamal  slovi za jednu od najvećih zvijezda svoje zemlje, a poznata je postala odmah nakon svog prvog albuma objavljenog 2004. godine. Ima 31 godinu. Trenutno živi i radi u Londonu gdje surađuje s nekim od najvećih britanskih skladatelja koji su radili s Christinom Aguilerom, Aliciom Keys i Craigom Davidom

Najveći europski glazbeni spektakl iduće se godine tako seli u Baku. Iako je Azerbejdžan smatran jednim od favorita, glasovanje je do samog kraja bilo vrlo neizvjesno. Kladionice su predviđale da je apsolutni favorit natjecanja francuski pjevač Amaury Vassili s pjesmom "Sognu", no mladi tenor nije donio pobjedu svojoj zemlji. Plasman među prvih pet predviđao se i Francuskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj no te su zemlje ipak završile na nešto nižim pozicijama.

Drugo mjesto zauzela je Italija koja se nakon 14 godina izbivanja vratila na Eurosong dok su treći Šveđani. Od naših susjeda najbolje se plasirao Dino Merlin koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu, a završio je na šestom mjestu.

Hrvatska je najviše bodova dala slovenskoj predstavnici Maji Keuc, deset Azerbejdžanu,  osam Srbiji, a sedam Bosni i Hercegovini. Slovenija je osvojila 13., a Srbija 14. mjesto. I ove godine glasovanje nije prošlo bez "dobrosusjedskog čašćenja". Istočne zemlje glasove su podijelile između sebe, jednako kao i skandinavske te zemlje bivše Jugoslavije.

Priredbu su vodili Anke Engelke, Judith Rakers i Stefan Raab, a u Fortuna Duesseldorf Areni uživo ju je pratilo 35.000 ljudi.

Naša predstavnica 23-godišnja Daria Kinzer nastupila je u prvoj polufinalnoj večeri koja se održavala u utorak, ali se nije uspjela plasirati u subotnje finale u kojem je nastupilo 25 zemalja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije