Smotra folklora

Šestinski dan

Šestine
01.09.2012.
u 12:45

Sudjeluju kulturno-umjetnička društva 
iz Hrvatske, Mađarske i Hercegovine

Hrvatsko seljačko pjevačko društvo “Sljeme” Šestine-Zagreb 38. godinu zaredom organizira “Šestinski dan“. Manifestacija koja ima karakter smotre folklora, počinje danas u 17 sati na nogometnom igralištu kraj vile “Pongratz”, Mikulići 133. Posjetitelji ove tradicionalne manifestacije moći će uživati u programu u kojem sudjeluje desetak kulturno-umjetničkih društava iz zemlje i inozemstva.

Gosti iz inozemstva

- Ove godine imamo goste iz Mađarske, Hercegovine i cijele Hrvatske. Šestinski dan svake godine okupi više tisuća ljudi. Na ovoj manifestaciji tradicionalno održavamo i izložbu starih obrta. Po završetku kulturno-umjetničkog programa, nastavljamo druženje uz pučku veselicu na kojoj očekujemo brojne uzvanike iz javnoga života - kazala nam je tajnica HSPD Sljeme Gordana Radiček, HSPD Sljeme osnovano je 10. kolovoza 1895. godine. Za svoj predani dugogodišnji rad, u prošloj godini dobili su dva odličja, Medalju grada Zagreba i Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge i izniman doprinos u očuvanju kulturne baštine i tradicionalne kulture. Društvo broji 180 aktivnih članova u šest sekcija, a to su: muški zbor, ženski zbor, tamburaški orkestar, folklorna sekcija za odrasle i za djecu, te sekcija za izradu narodnih nošnji “Šestinske švelje”. Sudionici 38. šestinskog dana su: KUD “Jakovlje”, KUD “Hruševec Kupljenski“, Udruga za razvoj i očuvanje “Gračana“, MKD Ady Endre Hrastin, HKUD „Brda“ – Izbično, FA „Vrapčanci“ , Mađari iz Kaposvara, KUD “Stubica“ i HSPD „dr. Antun Radić“ Okić.

Pogreb Oca domovine

Osnivačka skupština Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva “Sljeme“ Šestine-Zagreb održana je 10. kolovoza davne 1895. godine. Prvi neslužbeni nastup bio je na pogrebu oca domovine dr. Ante Starčevića na groblju u Šestinama. O radu i snazi našeg društva govori broj od 180 aktivnih članova. Više od pola članstva čine djeca. Djelatnost društva je prvenstveno usmjerena na okupljanje djece i mladih zbog korisnog druženja i prevencije od neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti. Postigli su zavidne rezultate na mnogim poljima: plesnom, pjevačkom, tamburaškom i organizirali sekciju za izradu narodnih nošnji, mnogobrojne manifestacije. - Uspostavili smo veze s mnogim folklornim ansamblima u Hrvatskoj i inozemstvu. Iza nas su turneje po Austriji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, a tamburaši su nam putovali i do Japana. Odazivamo se na sve događaje koje organizira Grad, Turistička zajednica, druga društva, političke i crkvene zajednice.

115. godina tradicije

U prošloj godini obilježili smo 115. obljetnicu djelovanja, cjelovečernjim koncertom u KD Vatroslav Lisinski. Izdali smo bogato ilustriranu monografiju na 180 stranica, koja će ostati budućim naraštajima kao spomen na ljude čiji su korijeni duboko usađeni u kulturu našeg grada. Prošle godine samo od značajnijih nastupa imali su nastup u Mađarskoj, u Gradišću u Austriji, Puli, Osijeku, Vrgorcu i Šibeniku. Šest godina organiziramo samostalne izložbe sekcije za izradu narodnih nošnji “Šestinske švelje“, u zemlji i inozemstvu. Ponosni smo na dva značajna odličja Medalju grada Zagreba i Povelju RH-a za osobite zasluge društvu - navode u HSPD Sljeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?