Miroslav Lajčak

SAD i EU za promjenu vlasti u BiH, ali žurno

Miroslav Lajčak
09.06.2012.
u 11:09

Integriranje BiH u EU ne bi trebala usporiti rekonstrukcija vlasti

Službeni Bruxelles i Washington s pozornošću prate započeti postupak preslagivanja vlasti unutar BiH. Rekonstrukcija vlasti i ne bi mogla početi, tvrde naši sugovornici, da nisu dobili od političke administracije SAD-a i EU-a “zeleno svijetlo” da se ministri SDA zbog opstrukcija prvo reforme policije, a potom i državnog proračuna, izbace iz institucija vlasti na svim raznima. Za razliku od prošle godine kada su izravno sudjelovali u kreiranju nelegalne vlasti u FBiH, u započetu rekonstrukciju administracija SAD-a i EU-a neće se izravno miješati. Nadaju se da SDP i SBB uz pomoć dva HDZ ima snage što prije okončati taj postupak, što će u postojećem ustavnom uređenju i iskazanom kapricu SDA-ovih čelnika ići sporo. Na sastanku s čelnicima EU-a, koji se 27. lipnja održava u Bruxellesu, nova koalicijska vlast mora doći s nekim konkretnim rješenjima jer se duža politička kriza i radikaliziranje situacije u BiH od međunarodne zajednice neće tolerirati. Stoga i OHR neće moći skrštenih ruku promatrati, sad već izvjesno, dužu političku krizu u FBiH. Bivši šef OHR-a u BiH i sadašnji zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak jučer je tijekom neslužbenog posjeta BiH razgovarao s bh. dužnosnicima i stranačkim liderima o aktualnoj političkoj situaciji.

“Najavljena rekonstrukcija vlasti na svim razinama u BiH ne bi trebala usporiti integriranja zemlje u EU, jer to predstavlja prioritet za većinu bh. građana”, izjavio je Lajčak u Sarajevu. Susreo se s čelnicima političkih stranaka i članovima Predsjedništva BiH. “BiH se ponovno našla u poziciji promjene vlasti. Političke promjene koje se nagovještavaju ne mogu se izvesti ni lako ni brzo, tako da postoji realna mogućnost da se politička situacija u zemlji ponovno zakomplicira, što bi nam oduzelo dragocjeno vrijeme i zaustavilo neke započete reformske procese i u zemlji i na europskom putu”, kazao je nakon susreta s Lajčakom srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Lajčak se susreo i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je još jednom ponovio kako je potrebno formirati parlamentarne većine na načelima poštivanja izborne volje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH. “Također, stav HDZ-a BiH je da parlamentarna većina treba osigurati provedbu odluke Suda za ljudska prava iz Strasbourga na način da svaki od konstitutivnih naroda bira svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH i u domove naroda na entitetskoj i državnoj razini. Inzistiramo da se navedene aktivnosti provedu u što kraćem roku”, istaknuo je dr. Čović.

Komentirajući rekonstrukciju vlasti, američki veleposlanik Patrick Moon je kazao kako je to interno pitanje i o tome SAD nema posebno mišljenje i stav. “Nadamo se da sve ovo prekomponiranje neće predugo trajati i vlast odvući od važnih pitanja. Iako postoji sporazum o vojnoj imovini, Vijeće ministara ga još nije odobrilo, a mora biti riješeno u Parlamentu. Tu je i pitanje presude Sejdić i Finci, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što će otvoriti novu suradnju Europske unije i BiH”, kazao je američki veleposlanik u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?