19. DANI MATICE HRVATSKE MOSTAR

Proljeće nudi dvadeset programa i dva mjeseca umjetničkog užitka

BiH,21.03.17. Mostar, Kosaca, Otvaranje 19 dana Matice Mostara, Teatar Gavran - prestava Pivo, Photo:Stojan Lasic
23.03.2017.
u 08:00

Devetnaesto izdanje Dana Matice hrvatske - Mostarsko proljeće 2017., u okviru kojeg će biti izvedeno dvadesetak vrhunskih kulturnih programa, u utorak navečer otvorio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Kameni luk

- Kameni luk koji spaja dvije obale Neretve simbol je grada Mostara, a Matica hrvatska je sinonim kulturnog svjetla u našem gradu. Matica je postigla iznimne standarde i uspjela je u Mostar dovesti vrhunske umjetnike te na taj način pomoći Mostaru da ostane sjecište kultura koje su prolazile ovim prostorima u prošlosti i koje će prolaziti u budućnosti, kazao je u svom govoru gradonačelnik Bešlić. Svečanosti je uime krovne Matice hrvatske, koja ove godine slavi svoj 175. rođendan, nazočio njezin predsjednik akademik Stjepan Damjanović.

Na svečanosti otvorenja predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić kazala je kako u ovo vrijeme svake godine dva proljeća ožive Mostar, kalendarsko proljeće i kulturno proljeće Matice hrvatske koje u grad na Neretvi dovede ono najbolje iz galerije umjetničkih nadahnuća.

Predsjednik Uprave HT Eroneta, generalnoga pokrovitelja Mostarskoga proljeća 2017., Vilim Primorac istaknuo je kako ta tvrtka uvijek nastoji pružati potpuri kulturnim događajima koji se ističu svojom kvalitetom.

Na svečanosti otvaranja dodijeljena su i priznanja koja Predsjedništvo Matice hrvatske Mostar dodjeljuje zaslužim pojedincima i ustanovama koji svojom potporom na najbolji način skrbe o Mostarskom proljeću.

Kristalnu maticu s imenom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja, utemeljitelja ove manifestacije, za uspješnu suradnju dobili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i urednik Redakcije za kulturu BHRT-a Dževdet Tuzlić.

- Ponosan sam što Vlada Republike Hrvatske daje potporu ovakvoj iznimnoj manifestaciji. Hrvatski kulturni duh, satkan od različitih vrijednosti, običaja i svega onog što nas čini prepoznatljivim, doista je večeras ovdje prisutan, kazao je tom prigodom Milas.

Inače, Mostarsko proljeće se ove godine odvija pod visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Dževdet Tuzlić dodao je kako je Mostarsko proljeće po svojoj kvaliteti preraslo okvire Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine te da mu je zadovoljstvo što BHRT podupire takvu kulturnu manifestaciju. U umjetničkom dijelu svečanosti otvaranja nastupili su mezzosopranistica Monija Jarak i bariton Karlo Milićević, a glumac HNK Mostar Robert Pehar govorio je stihove A. B. Šimića.

Nakon svečanosti otvaranja, publika je imala priliku pogledati neobičnu komediju “Pivo” najizvođenijega hrvatskog autora Mire Gavrana u izvedbi Teatra “Gavran”. Inače, Matica hrvatska Mostar i Teatar “Gavran” potpisali su sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji. Iz ovogodišnjeg programa vidljiva je širina, dubina, snaga i ljepota predstava, izložbi, koncerata i drugih događanja u kojima će posjetitelji moći uživati u idućih 60 dana.

Posebice je bogat kazališni program, pa će tako HNK Zadar izvesti predstavu “Ostavljam te”, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika gostovat će s predstavom “Bjegunke”, kazalište “Komedija” izvest će predstavu “Nije bila Peta, bila je Deveta”, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke dolazi s predstavom “Mrešćenje šarana”, predstavu “Zmaj” izvest će ansambl kazališta “Kerempuh”, karlovačko Gradsko kazalište “Zorin dom” gostuje s predstavom “Kaos iza kulisa”, dok će HNK Mostar premijerno izvesti predstavu “Hamlet u selu Mrduša Donja”.

Predstave i operete

Bit će izvedene i dvije operete, HNK Split gostovat će s operetom “Mala Floramye”, a Zagrebačko gradsko kazalište “Komedija” operetu “Kneginja čardaša”.

U okviru književnog programa Mostarskoga proljeća planirana su druženja s književnicom Julijanom Matanović, akademicima Veselkom Koromanom i Zijadom Durakovićem te dječjim pjesnikom Šimom Ešićem. Na programu je i klavirski recital Ivana Galića, zatim Likovna kolonija “Krešimir Ledić” te izložbe Matka Vekića i Emila Čolića Bobanovića. Mostarsko proljeće 2017. zatvorit će Jacques Houdek i tamburaški orkestar Krunoslava Dražića koncertom starogradskih pjesama 24. svibnja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?