Sveučilište VITEZ

„Gospodarski razvoj i suvremeni kriminalitet' tema 2. znanstveno-stručne konferencije

vitez
Foto: VL FOTO
1/2
26.11.2015.
u 14:23

Sveučilišta 'VITEZ', naglasio je kako je strategija ovoga Sveučilišta razvijanje znanstveno-stručnog rada s ciljem praćenja i prilagođavanja okruženju.

„Danas imamo veoma lošu sliku ekonomskog stanja, nezaposlenost iznad 45% te sistemsku korupciju kao poseban problem u BiH koja se, prema procjenama, kreće na razini od milijardu i pol KM. Najveća korupcija je u oblasti javnih nabavki, ali je prisutna i u svim ostalim segmentima društva te je ozbiljna prijetnja rastu i razvoju te prilivu stranih investicija“, kazao je prof. Kumalić dodajući kako je održavanje ove Konferencije i davanje većeg akcenta znanstveno istraživačkom radu, doprinos rješavanju spomenute problematike.

Dekan Fakulteta pravnih nauka, prof.dr. Mile Matijević istaknuo je kako tema gospodarskog kriminaliteta zaslužuje posebnu pažnju i predstavlja jedan od ključnih problema u BiH. „Danas je najveći dio kriminalnih radnji u gospodarstvu legaliziran, gotovo ozakonjen. Gospodarski kriminal svojevrsni je organizirani kriminalitet, ušao je u sve pore društva, statističkih podataka o gospodarskom kriminalitetu nema jer na razini BiH takvu statistiku nitko ne vodi. Nismo dorasli pokretanju i vođenju efikasne istrage u oblasti gospodarskog kriminala. Sudski postupci, presude i krajnji efekt otkrivanja i procesuiranja djela gospodarskog kriminala na ovim prostorima je porazan“, izjavio je prof. Matijević naglašavajući kako mora postojati profesionalna orijentacija tijela za provedbu zakona usmjerena na rad i edukaciju te poštivanje znanstvenog i stručnog rada institucija koje daju doprinos borbi protiv svakog vida kriminala pa tako i onog u oblasti gospodarstva.

U radu Konferencije sudjelovali su i prof.dr. Kadrija Hodžić koji je izlagao na temu Fiskalni pluralizam i ekonomski razvoj BiH, zatim ispred UIO BiH dr.sc. Amir Karalić s temom Porezna evazija u sustavu neizravnog oporezivanja i njen utjecaj na gospodarski rast, a veliko zanimanje privuklo je i izlaganje o zakonskim okvirima za koruptivna djela u BiH te o djelovanju cyber terorista na Internetu kroz publicitet i propagandu, kao globalnoj prijetnji svjetskom gospodarstvu, o čemu je govorio dr.sc. Vladica Babić. 

Među brojnim izlagačima bile su i Dženeta Lušija, studentica IV. godine Fakulteta poslovne ekonomije te Dženita Golub i Envera Halilčević, sa V. godine FPE, koje su tom prilikom prvi put javno izlagale svoje prve objavljene radove.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?