Marulićevi dani

Predstavi “Sveto S” redateljice Tanje Miletić- Oručević Nagrada publike Marulićevih dana

orucevic_nnn_bih_16062014
30.04.2016.
u 11:00

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Sveto S” ili kako je arhivirana predstava “Sveti Sava’’, odigrana je kao posljednja predstava u okviru glavnog Natjecateljskog programa Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani Split 2016. i time je doživjela svoje prvo međunarodno izvođenje, poslije uspješnih gostovanja u BiH.

Nakon ovacija i oduševljena splitske publike te vraćanja glumaca na pozornicu u čak sedam navrata, ova predstava, inače autorski projekt mostarske redateljice Tanje Miletić-Oručević dobila je Nagradu publike za najbolju predstavu festivala.

Predstava izvlači događaj iz 1990. godine kada je u beogradskom Jugoslavenskom dramskom pozorištu skupina Šešeljevih radikala prekinula izvedbu predstave “Sveti Sava” zeničkog kazališta.

Taj je događaj, po riječima izbornika Marulićevih dana Igora Ružića, za kazalište ono što je u nogometnoj sferi prekinuta utakmica u Maksimiru tog istog svibnja - događaj kojim je jedno društvo, parafrazom, zakucalo na vrata svoje zle kobi.

Istodobno, dokumentarna je to posveta kazalištu i jednoj zlosretnoj predstavi, koja je i nakon dva i pol desetljeća više nego uspješno oživljena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?