RAVNOPRAVNOST

Položaj Hrvata u BiH mora se popraviti

josipovic
Dejan Moconja
12.12.2010.
u 17:44

Hrvatski predsjednik ističe da Zagreb podržava zahtjeve Hrvata i da se sadašnje stanje u zemlji mora mijenjati

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u intervju Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) da kroz ustavne reforme treba popraviti položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini kazavši da je neodrživo stanje u kojemu je taj narod neravnopravan u odnosu na Srbe i Bošnjake.

Domaći dogovor

- Činjenica je da Hrvati nemaju jednaku poziciju kao Srbi i Bošnjaci i tu je potrebno napraviti određene korekcije, za koje mislim da neće utjecati na funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Ne bih davao recepte za njezino unutarnje uređenje, ali mislim da ovakvo stanje nije održivo i da će u BiH dozreti ideja kako ga nadići, rekao je Josipović u intervju koji je emitirala Radiotelevizija Republike Srpske.

Dodao je da se rješenje za ustavne reforme u BiH ne može nametnuti izvan zemlje nego ga mogu postići domaći političari.

Komentirajući zahtjeve hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini za preustroj zemlje u više federalnih jedinica, od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, predsjednik Josipović je rekao da će Zagreb poduprijeti rješenja oko kojih će se usuglasiti sva tri naroda.

- Ako je u pitanju hrvatski entitet, onda treba uzeti u obzir realno stanje, odnosno može li se to ostvariti na način koji neće generirati konflikt.

Korekcija Ustava BiH je potrebna, ali treba pronaći balans između građanske i nacionalne države, istaknuo je Josipović.

Regionalna pomirba

Razgovor s Josipovićem snimljen je u Banjoj Luci početkom tjedna prigodom sudjelovanja na svečanosti Nezavisnih novina na kojoj je proglašen osobom godine, a kojoj su bili nazočni i predsjednici Srbije, Crne Gore i članovi Predsjedništva BiH. Pri tome je istaknuo kako je put pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije moguć i da će rezultirati zajedničkom europskom budućnošću.Epilog teške prometne nesreće koja se dogodila u kasnim noćnim satima subote, točnije oko 23:30 sati na dijelu regionalnog puta Gračanica - Srnice, općina Gračanica, su dva izgubljena mlada života.

Nažalost, svakodnevno smo svjedoci pogibija mladih ljudi koji, što zbog vlastite neopreznosti i neodgovornosti, ili pak nekog drugog razloga, tragično završavaju i gube svoje mlade živote.
Ovaj put su smrtno stradali dvadesetpetogodišnji M.M. i D.B.(24), iz Gračanice, dok se liječnici u Univerzitetskom Kliničkom Centru Tuzla nisu izjasnili o stupnju povreda kod H.K.(21) i J.E.(18), također iz Gračanice.
U ovoj  strahovitoj prometnoj nesreći su učestvovali M.M. koji je upravljao automobilom ˝Volkswagen Golf II˝registracijskih pločica 017-T-589 i H.K.(21) koji je bio za volanom automobila ˝Renault Megan˝registracijskih pločica 365-K-042.

U Ministarstvu Unutarnjih Poslova (MUP) Tuzlanske županije  nam je potvrđeno da su u ovoj nesreći obje smrtno stradale osobe bile u vozilu golf,  vozač M.M.(25) i njegov suputnik D.B.(24), dok su povrede, o čijem stepenu se liječnici u UKC-u Tuzla nisu izjasnili, zadobili vozač renault Megana H.K. i njegov suputnik J.E. Odmah po dojavi, na lice mjesta su izašli pripadnici policije PU Lukavac.
Uviđaj na mjestu prometne nesreće izvršio je i županijski tužitelj Fahrudin Šljivić i službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske Uprave Lukavac.
Tužitelj Šljivić je donio naredbu da se odmah obave sva potrebna vještačenja kako bi se utvrdili točne okolnosti i uzroci ove prometne nesreće, te isto tako, izdao je i naredbu za obdukciju tijela smrtno stradalih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?