Prosvjed neisplaćeni

Poljoprivrednici idu u blokadu zgrade Vlade

Prosvjedi
07.03.2013.
u 09:17

Prosvjedni skup pred zgradom federalne Vlade, traži se isplata zaostalih poticaja, kao i ostavka ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH

Neisplaćeni poticaji za prošlu godinu samo su jedan od motiva zbog kojih će Savez poljoprivrednih udruženja FBiH danas točno u 12 sati organizirati masovne prosvjede ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Iz Saveza tvrde kako s terena dobivaju informacije da “članovi nekih politiziranih udruženja” obilaze poljoprivrednike i odvraćaju ih od prosvjeda. “Molimo javnost i sve poljoprivrednike da ne padnu pod utjecaj političkih provokatora, da dođu i da nas podrže u borbi za prava svih poljoprivrednika. Naši zahtjevi su usvajanje programa poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2013. i isplata duga iz 2012.”, navodi se u priopćenju Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH. Na nedavno održanom sastanku u Bugojnu pročitani su zaključci Odbora za poljoprivredu Parlamenta FBiH od 25.2. na kojem su poljoprivrednici zaključili da je katastrofalan te su naveli da imaju informacije da ministar i dalje izdaje odluke da bi stvorio obveze FBiH. Ogorčeni stanjem poljoprivrednici tvrde da je dug prema poljoprivrednicima puno veći od 25 milijuna KM koje ministarstvo nije isplatilo na ime poticaja iz 2012. god., i da se radi o iznosu od 37 milijuna KM, te da je u druge svrhe već potrošeno 50 posto planiranih sredstava iz ove godine.

U njihovim zaključcima među ostalim se odbija program poticaja predložen od Federalnog ministarstva poljoprivrede za 2013. godinu. Traže isplatu neizmirenih obveza za proizvodnju u 2012.godini, a da iste nisu vezane uz obveze iz programa za 2013.godinu. Inzistiraju da sudska i policijska vlast ubrza postupak oko istraga vezanih uz malverzacije pri dodjeli poticaja u 2012.godini, te procesuiranje odgovornih u ministarstvu na čelu s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerkom Ivankovićem Lijanovićem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?