Telefonija

Počela borba za klijente, nude pretplatu za marku

telefon
PIXSELL
11.11.2011.
u 11:50

Fiksna telefonija počela s prijenosom broja. Iza Nove godine ta mogućnost bit će dostupna i za mobilnu telefoniju

Primjenom odluke RAK-a o prijenosu fiksnog u jedan od tri telefonska operatera u BiH, između telekoma se počela zahuktavati borba za privlačenje klijenata.

Uskoro i mobilni

Iako je ova usluga trebala odavno zaživjeti, tromost ili namjerno odugovlačenje pojedinih telekom-operatera usporilo je primjenu odluke o mogućnosti prijenosa broja. Kako bi privukli što veći broj korisnika iz Telekoma Srspke ili HT-Eroneta BH Telecom, primjerice, građanima nudi besplatan prijenos broja, s tim da se svakom novom klijentu daje pogodnost da tri prva mjeseca njegova pretplata iznosi svega jednu marku. Od liberalizacije telefonskog tržišta očekuju neku zaradu i privatni telekomi, koji na sve načine pokušavaju oteti klijente od velikih telekom-trustova kao što su BH Telecom, Telekom Srpske ili HT Mostar. Akcija “Prenesi broj”, koju organizira BH Telecom, podrazumijeva da svima koji prenesu fiksni broj u njihovu mrežu BH Telecom nudi prva tri mjeseca pretplatničkog statusa pretplatu u iznosu od samo 1 KM mjesečno. Usluga prijenosa broja je besplatna. Istim marketinškim trikovima služit će se i ostala dva telekom-operatera, a prava bitka započinje tek od početka iduće godine, kad će se brojevi među operaterima moći mijenjati i u mobilnoj telefoniji.

Bitka za nove korisnike

Ipak, kako navode stručnjaci za pitanje telekomunikacija, prema nekim analizama, s obzirom na teritorijalno podijeljena tržišta, teško je pretpostaviti koliko će ova opcija zaživjeti u BiH. Iskustva u regiji i svijetu su različita kad je u pitanju ova opcija. Kada je ova opcija uključena u Finskoj, masovna pojava bio je prelazak iz jedne mreže u drugu, dok je u Hrvatskoj izazvala simbolične prelaske. Ipak, nakon ovoga ništa neće biti isto i predbroj za mobilnu mrežu 061, 062, 063, 065 ili 066 neće automatski značiti i u kojoj ste mreži korisnik mobilnih usluga na prostoru BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?