Najgori zatvor na svijetu:

Otac je gledao kako me siluju

Najgori zatvor na svijetu:
25.08.2016.
u 16:45

Premlaćivanje i nehumani ljudski uvjeti tek su početak horora koji proživljavaju zatvorenici u zloglasnom sirijskom vojnom zatvoru Saydnaya.

U rijetko kojem je zatvoru život med i mlijeko, no u nekima je situacija ipak brutalno nehumana, koliko god udruge za ljudska prava pričale o tome, upozoravale i prijetile. Pravi primjer okrutnosti je i ozloglašeni te po mnogima najgori zatvor na svijetu - sirijski vojni zatvor Saydnaya. Grupa Amnesty International ispitala je 65 bivših zatvorenika iz Saydnaye kako bi saznali sve mučne pojedinosti, a uz pomoć forezničnih arhitekata kreirali su taj zatvor i u 3D videu, prenosi Pogled.ba

Pogledajte video:
 


Mučenja, smrti i bolesti u zatvoru otkrivaju grozne zločine koje svakodnevno čine pripadnici vladinih oružanih i policijskih snaga, a Amnesty procjenjuje kako je u pritvoru zatvora dosad umrlo 17.723 ljudi od početka krize u Siriji u ožujku 2011, što bi značilo da u njemu u prosjeku umre 300 ljudi.

Lociran samo 30 kilometara od Damaska, zatvor je privremeni ili pak posljednji dom za tisuću ljudi, a Amnesty tvrdi kako njegov cilj nije kažnjavanje, već isključivo mučenje ljudi. 

"Mučenja i silovanja su svakodnevna - rekao je jedan od nekadašnjih zatvorenika, odvjetnik Salam Othman iz Aleppa koji je proveo gotovo dvije i pol godine u zatvoru Saydnaya zbog organiziranja mirnih prosvjeda. On otkriva kako čuvari već pri samom ulasku premlaćuju zatvorenike na tzv. tulumu dobrodošlice, a to ne čine samo rukama, već i kablovima, šipkama te žicama. Sve se radi po zapovijedi", od jela i spavanja do obavljanja nužde.

Premlaćivanja su brutalna i traju po nekoliko sati, a tamo se smatraju dnevnim ritualom. Neki od zatvorenika umiru i zbog lakših ozljeda poput porezotina jer ne postoji nikakva medicinska skrb koja bi spriječila infekcije. Nakon smrti, cimeri iz zatvorske sobe ponekad su prisiljeni i provesti dan do dva s mrtvacem u sobi.

"Žele biti što veće moguće životinje. Na podovima teku rijeke krvi, zatvorenicima čupaju nokte kako bi iz njih izvukli nepostojeća priznanja, sigurnosne provjere redovito sadrže elemente seksualnog zlostavljanja", neka su od brojnih svjedočanstva.

Ponižavanje do krajnjih granica

Cilj čuvara često je maksimalno poniženje zatvorenika. Jedan od njih opisao je kako su čuvari prisilili dvojicu cimera u ćeliji da se skinu te da jedan siluje drugog, prijeteći mu da će umrijeti ako to ne učini.

Još jedan zatvorenik opisao je kako je silovan na jednom od svojih ispitivanja. 

"Cijelo sam vrijeme imao povez preko očiju. Lijeva ruka mi je bila u zraku, zavezana, a rame dislocirano. Dok sam visio gol, elektrošokerom su me udarali po penisu. Potom su uzeli elektrošoker i nasilno mi ga gurnuli u anus te upalili. Bol je bila ogromna, kao i poniženje. Tada je jedan od čuvara naredio da mi skinu povez i vidio sam da je moj otac tamo, prislilii su ga da svemu svjedoči", jedan je od šokantnih opisa silovanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije