Kršenje prava

Ombudsmani zaprimili više od 3000 žalbi, najviše ih se odnosi na rad bh. sudova

12.01.2017.
u 09:00

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH trebala bi odgovoriti na više od 400 pitanja iz svoje nadležnosti, a koja su navedena u upitniku Europske komisije, koji je BiH dobila 9. prosinca 2016. godine. Ombudsman Ljubinko Mitrović rekao je da na pripremi odgovora na pitanja svakodnevno radi 12 osoba, uključujući i tri ombudsmana. Mitrović je najavio da će u veljači predstaviti posebno izvješće o pravima i položaju novinara u BiH, a jučer je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio određenu bojazan u vezi s tim dokumentom. - Strah me ovog izvješća jer želim da bude istinska slika stanja društva i da se vidi što ‘obični’ ljudi i najviši predstavnici vlasti misle o položaju i pravima novinara, od kojih očekujem i najviše kritika, dodao je. Ova institucija u prošloj je godini zaprimila više od 3000 žalbi građana, a imali su i oko 13.000 dodatnih usmenih obraćanja građana glede ostvarivanja njihovih prava.

I dalje je najviše žalbi na postupanje sudova, rada tijela uprave, a značajan broj predmeta odnosi se na (ne)ostvarivanje prava djece, što, prema riječima Mitrovića, posebno zabrinjava.

Značajan broj predmeta odnosi se i na prava radnika, a povećan je i broj žalbi osuđenika za čak 50 posto. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?