KRIZNA SKUPINA

OHR više nije snaga koja može pomoći napretku BiH

Inzko
AFP
12.01.2011.
u 08:43

Ova organizacija naglašava da zemlje članice EU-a trebaju ojačati prisutnost europskog bloka, unatoč tome što ni tri mjeseca nakon općih izbora u BiH nije okončan proces formiranja vlasti

OHR treba ukinuti u 2011., a njegovu ulogu u BiH neka preuzmu članice EU-a koje trebaju u Sarajevu imati svoj poseban ured. Ovo su glavni naglasci iz najnovijeg izvješća Međunarodne krizne skupine (ICG). U njihovoj analizi “BiH: Europsko vrijeme za reagiranje” navodi se kako se OHR treba povući iz domaće politike i pozornost usmjeriti na reviziju ranije donesenih odluka ako se ne pojavi prijetnja po mir u BiH.

“Danas je BiH potrebna tehnička pomoć i političko vodstvo EU-a da bi postala pouzdana kandidatkinja za članstvo u europskom bloku, a ne međunarodni nadglednik koji donosi zakone ili održava sigurnost”, smatraju analitičari ICG-a. Po njima, članice EU-a moraju žurno donijeti plan jačanje europske prisutnosti u BiH, uključujući i otvaranje svog predstavništva. Ova organizacija naglašava da zemlje članice EU-a trebaju ojačati prisutnost europskog bloka, unatoč tome što ni tri mjeseca nakon općih izbora u BiH nije okončan proces formiranja vlasti.

Međunarodna krizna skupina smatra da se reforme u BiH trebaju žurno provesti kako bi se izbjegla politička i ekonomska kriza, ali i ističe da Ured visokog predstavnika više nije ta strana i snaga koja je u stanju pridobiti lidere Srba, Bošnjaka i Hrvata na takve promjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?