sarajevo

Održana četvrta sjednica Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine

sjednica
01.02.2016.
u 18:19

Četvrta sjednica Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, pod predsjedavanjem predsjedatelja Komisije za NATO integracijski proces BiH Josipa Brkića, zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, održana je 1. veljače 2016. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je razmotrena Procjena stepena implementacije IPAP-a (Individualni partnerski akcioni plan) za period 2014-2015. godina. Razmotrene su i usvojene sugestije institucija BiH na prijedlog teksta Procjene IPAP-a i dogovorene konkretne aktivnosti koje je potrebno poduzeti od strane delegacije Komisije za NATO integracijski proces na završnim razgovorima sa NATO saveznicima koje imaju za cilj konačno usvajanje Procjene IPAP-a.

Komisija je razmotrila dostavljena mišljenja ministarstava i agencija Bosne i Hercegovine u vezi sa definiranjem nacionalne tačke za kontakt po osnovu Partnerskog cilja saradnje Bosna i Hercegovina - NATO „Host Nation“ u skladu sa ispunjenjem partnerskog cilja iz oblasti Procesa plana i revizije (PARP). Komisija je prihvatila prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH da Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje bude nacionalna tačka za kontakt po pitanju ovog Partnerskog cilja.

Predsjedatelj Brkić je informirao o aktivnostima na polju javne diplomatije, gdje je posebno naglasio pripreme za otvaranje izložbe u Briselu o 20. godišnjici NATO prisustva u BiH. Izložba će biti otvorena u NATO štabu 17. veljače 2016. godine.

Članovi Komisije za NATO integracijski proces BiH su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva obrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Ministarstva financija i trezora BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Oružanih snaga BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za europske integracije BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje VM BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?